L'Albi tanca la seva Festa de l'Oli amb 9.000 litres venuts

La Cooperativa vol promocionar la qualitat del seu oli per ser més competitius en el sector i arribar al màxim de restauradors possible

festa oli-1
photo_camera L'esmorzar popular va obrir la jornada a la plaça de la cooperativa.

L'Albi va celebrar diumenge la seva Festa de l'Oli anual, una cita on la cooperativa dóna a conèixer l'oli nou de la temporada als seus clients. Aquest any, i segons xifres aportades pel president de la Cooperativa, Josep Cunillera, el certamen es va tancar amb uns 9.000 litres d'oli venuts, el que significa "un petit augment respecte l'any passat, sobretot de la garrafa de 20 litres que és la que té més sortida", ha afirmat. El principal motiu, segons Cunillera, "és l'increment de visitants", que el passat diumenge van arribar als 2.000. "Al llarg del dia vam veure moltes cares noves. No només clients habituals i gent de la comarca, sinó d'altres que no havíem vist mai". Tot i això, el president ha explicat que el públic novell, "poc més d'un centenar de persones", també es van veure atrets pel novedós programa d'actes que es va desenvolupar al llarg del dia i de manera paral·lela a la venda d'oli de la Cooperativa.

Un exemple n'és el taller d'elaboració de sabons aromàtics amb l'oli utilitzat i herbes medicinals. Una iniciativa impartida per Roser Carol i Ivan Vives, propietaris del Parc de les Olors de l'Albi, que va aplegar un nombrós públic. D'altra banda també van tenir lloc activitats més lúdiques que van demanar la participació del públic, com l'actuació dels grallers de l'Albi i una exposició de fotografies i pintures. A més, i com és habitual, la jornada va comptar amb un esmorzar popular que va tenir lloc a les portes de la cooperativa.

La Fira de l'Oli de l'Albi ha tingut lloc enguany just el mateix cap de setmana que entrava en vigor la nova normativa que prohibeix l'ús de les setrilleres en restaurants. Aquesta pretén beneficiar els productors d'oli, però els restauradors no hi estan del tot d'acord, ja que els suposarà un increment de costos, no pel preu de l'oli, que és el mateix, sinó pel cost de l'envàs, que fa encarir el producte. En relació a aquesta polèmica, el president de la Cooperativa de l'Albi, Josep Cunillera, ha explicat que l'entitat "ja abasteix a restauradors catalans per a què posin el nostre oli embotellat a la taula", però pel que fa als guanys "no tenim massa clar que ens aporti beneficis", ha afirmat. "Amb la nova nosmativa tindrem més promoció, però la competència de preus amb l'oli d'altres territoris, que despatxen les botelles gairebé a la meitat de preu que nosaltres, seguirà existint. Per aquest motiu, i donat que la qualitat del producte no és la mateixa, hem de promocionar el nostre productes d'execel·lent qualitat davant dels altres", ha conclòs. Per la seva part, la DOP Garrigues, es mostra satisfets amb la mesura tot i que admet que només un 2 o un 3% de l'oli dels restaurants prové de les cooperatives del territori.

Última fira de l'Oli nou

La Fira de l'Oli de l'Albi precedeix l’última festa de l’oli d'enguany a les Garrigues, que tindrà lloc a finals de març a Vinaixa, població on el certamen també es combina amb la pedra. La Fira, que promociona els dos productes autòctons del territori, acostuma a aplegar unes 2.000 persones i compta amb nombroses parades de productes artesanals així com expositors que mostren el seu treball amb la pedra.

 

comentaris