22.05.2022 |
Territoris.cat

L'ampliació de l'abocador de les Garrigues provoca discrepàncies polítiques

Consell Comarcal i l’Ajuntament de la capital garriguenca consideren imprescindible el projecte, i per aquest motiu, continuaran impulsant les accions de conscienciació social sobre el reciclatge i la recollida selectiva.

Reunió consell i Ajuntament sobre el nou abocador
Reunió entre representants del consell i de l'Ajuntament sobre el nou abocador.
L'ampliació de l'abocador de les Garrigues provoca discrepàncies polítiques

Després de l'aprovació de l'ampliació de l'abocador comarcal que va tenir lloc durant la darrera sessió plenària celebrada el 29 de maig (amb els 7 vots a favor de l'equip de govern -CiU i IBB-, els 4 en contra d'ERC i l'absència dels regidors del PSC i de la CUP), l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro, han mantingut una trobada per valorar al detall aquesta qüestió. Durant la trobada, a la que també han assistit el gerent i el tècnic mediambiental del Consell, els dos responsables institucionals han lamentat "la demagògia, les mentides i la manipulació dels arguments que està tornant a utilitzar ERC en relació a la gestió dels residus a les Garrigues".

Segons ha declarat l’alcalde Mir “el grup d’ERC a les Borges ha estat l’únic que s’ha manifestat en contra d’una proposta que garanteix la sostenibilitat de la nostra gestió de residus, a més d’aconseguir reduir a la meitat el cost per any d’amortització i d’evitar-nos el sobrecost de gairebé 400.000 euros anuals que implicaria traslladar les deixalles a una altra comarca”. Mir ha afegit que el nou projecte “és menys costós i optimitza millor l’espai i els terrenys disponibles. A més, aquesta proposta incrementa un 56% la vida útil de l’abocador  -13 anys- respecte a la que feia ERC, i té un cost aproximat de 730.000 euros menys, tot i estar ubicada just a tocar de l’actual”.

Al seu torn Juli Muro, ha lamentat “les mentides i la demagògia amb les que la vella ERC de les Garrigues vol manipular l’opinió pública, comparant el nostre abocador, que no recull residus orgànics, amb les granges d’animals, i mentint sobre la seva distància amb els habitatges. Tampoc entenem des del govern comarcal que critiquin la reserva d’espai per al creixement futur i vulguin espantar la ciutadania parlant d’un “macro abocador” que hi ha previst per fer en els propers 30 anys, quan en canvi ara només s’executarà una primera fase per als propers 10 anys”. El president de les Garrigues ha finalitzat preguntant-se sobre els motius reals que porten a ERC a defensar una proposta “més cara, menys eficient i de molt menor recorregut que l’actual”.

Els dos responsables creuen que ERC intenta tapar l’error de no ampliar l’abocador al 2009 quan el tenien finançat íntegrament per l’Agència Catalana de Residus i es van limitar a fer-hi un pedaç, el que ha provocat que ara hi hagi un abocador una altra vegada al límit però amb moltes més dificultats per a finançar-ne la seva indispensable ampliació, arran de la crisi econòmica. Per últim Mir ha manifestat la seva perplexitat davant “de l’actitud d’ERC amb aquest tema quan saben que no és l’abocador el que genera fums i olors a les Borges sinó l’empresa d’oliasses que ells han autoritzat i impulsat des del principi”.

Fruit d’aquest acord, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de la capital garriguenca han anunciat la continuïtat de les accions de conscienciació sobre el reciclatge i la recollida selectiva que s’estan fent a les escoles, i la seva voluntat d’estendre-les al conjunt de la població, on a més s’hi afegirà la informació sobre els serveis actuals i la millora de la gestió de l’abocador que ara s’impulsa.

L'ampliació de l'abocador de les Garrigues provoca discrepàncies polítiques
comentaris