L’Espai Macià incorpora un domàs original del Centre Democràtic Republicà

La família Arrufat-Gassió ha donat a l’Espai Macià de les Borges el domàs del Centre Democràtic Republicà, una peça única d’uns dos metres i mig de llarg i mig metre d’ample, confeccionada de manera artesanal l’any 1918

Recentment restaurada, la peça conserva la pintura original de l'època
photo_camera Recentment restaurada, la peça conserva la pintura original de l'època.

Fins a l’esclat de la Guerra Civil la tela va ser utilitzada com a ornament en les sales d’aquesta entitat política, embrió del republicanisme de les Borges i centre de l’electorat de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Llussà.

El domàs es conserva en bon estat ja que ha estat recentment restaurat i en breu s’exposarà en una nova vitrina del centre dedicat a la figura de Francesc Macià. La peça és una senyera cosida a mà i pintada també a mà amb pintura de tela de l’època. “Una peça única i d’un gran valor”, afirma el regidor de Cultura de l’Ajuntament de les Borges, Francesc Macià, qui també destaca “el pes que té en el conjunt del fons museístic sobre la figura de l’expresident, ja que ens aporta informació sobre una de les parts més desconegudes de la vida de Macià, la que gira entorn del Centre Democràtic Republicà, una entitat fundada el 1900 que aplegava gran part dels seus votants”. D’altra banda el regidor ha volgut mostrar el seu agraïment a la família Arrufat-Gassió, “que després de custodiar el domàs durant tants anys ara amb la seva donació ha permès que aquesta peça passi a ampliar encara més la col·lecció de l’equipament cultural borgenc i en conseqüència, el valor d’aquest”.

El Centre Democràtic Republicà, associació entorn a la què s’agrupava el republicanisme macianista de les Borges, estava situat al carrer Nou de la capital, en un edifici municipal que encara conserva la façana de l’època.

Comentaris