El projecte solucionava un greu problema d’accés a l’estació que patien els propietaris dels molins d’oli de la zona. La creació del camí, que va tenir lloc a principis del segle XX, va fer que aquests usuaris i els seus carros poguessin arribar amb molta més facilitat a l’andana del tren per carregar les mercaderies, principalment l’oli, que després s’exportaria arreu del país.
El pla de realització del camí veïnal va ser un dels últims projectes del coronel Francesc Macià com a enginyer, ja que tres anys després, al 1907, el qui va ser expresident de la Generalitat deixarà el càrrec militar i l’enginyeria per començar la seva carrera política.
“És una troballa única i d’un valor històric importantíssim que mostra la cara més desconeguda de l’expresident, la de la seva professió, on ja impulsava el territori”, explica el regidor de Cultura Francesc Macià. “A més, el document evidencia l’estreta relació del coronel Macià amb les Borges Blanques, el municipi dels seus pares, l’indret on ell va decidir aportar tots els seus coneixements professionals per tal de millorar-ne les seves infraestructures i la qualitat de vida dels veïns“.
El pla de creació del camí passarà a formar part del fons museístic de l’equipament de les Borges i se suma a l’altre projecte d’enginyeria civil elaborat per l’expresident, sobre la construcció del dipòsit d’aigua de la capital, actualment enderrocat. Aquest és un projecte que va elaborar Macià l’any 1895 juntament amb el seu sogre, Agapito Lamarca, i que també es pot admirar a l’Espai Macià.