30.11.2022 |

L'estació ambiental de les Borges entra en funcionament

Romandrà al voltant de 45 dies al municipi recopilant les dades sobre la qualitat de l'aire.
L'estació ambiental s'ha posat en marxa avui a les Borges.
L'estació ambiental s'ha posat en marxa avui a les Borges.
L'estació ambiental de les Borges entra en funcionament

L’estació ambiental, que mesurarà si les emissions de fums i olors que es generen al territori són perjudicials per la salut, va arribar ahir a les Borges i es va instal·lar en una entrada estratègica a la ciutat, concretament a l’enllaç amb la carretera de Castelldans, des d’on ja mesura la qualitat ambiental, recollint dades sobre l’aire que es respira al territori. De fet, a la zona s’hi concentren actualment quatre activitats generadores d’emissions, com són la fàbrica d’oliasses de General d’Olis i Derivats SL, l’empresa de tractament de purins VAG SL, la termosolar de Comsa Emte i una planta deshidratadora d’alfals.

L’instrument meteorològic arriba després de que fa quinze dies es materialitzessin les converses, iniciades fa prop d’un any, entre l’equip de Govern local i la Direcció General de Qualitat de l’Aire de la Generalitat (DGQA), amb el compromís davant dels representants municipals d’instal·lar l’estació ambiental a les Borges. D’aquesta manera la Generalitat ha posat l’estació, i l’Ajuntament garriguenc ha cedit l’espai i el subministrament elèctric. “Aquesta mesura permetrà que l’Ajuntament tingui elements contrastats pel que fa a la quantitat de partícules a l’aire que siguin perjudicials pels veïns de les Borges i de la comarca”, afirma l’alcalde, Enric Mir. En aquest sentit també destaca que “la voluntat del consistori és donar solució d’una vegada a una problemàtica heretada i sense resoldre des de fa anys”.

D’altra banda l’Ajuntament va presentar dilluns les al·legacions a la proposta favorable de resolució ambiental, informada per la Generalitat i relativa al Pla Especial que està tramitant l’empresa General d’Olis i Derivats. El motiu és que malgrat l’informe, pel que fa a la qualitat de l’aire creu necessari que es contrasti que no es superin els límits permesos en cap part del municipi. En aquest sentit l’equip de govern va indicar que es tinguessin en compte la concentració d’aquestes quatre activitats a la zona per generar un impacte ambiental important. Altres al·legacions presentades per tal que les emissions no provoquin molèsties són la reducció d’olors, l’establiment d’un protocol d’inspeccions freqüents per part de l’administració i la implantació de nous sistemes de filtratge a les xemeneies més eficients que els actuals.

L'estació ambiental de les Borges entra en funcionament
comentaris