L'Ajuntament de les Borges Blanques impulsarà un nou model de desenvolupament social i econòmic

D'altra banda, durant el ple municipal, l'Ajuntament de les Borges Blanques ha decidit desistir l'execució del projecte de construcció d'un itinerari per a vianants i bicicletes per l'accés al Cementiri Municipal
Ple Ordinari Gener de l'Ajuntament de les Borges
photo_camera Ple Ordinari del mes de gener de l'Ajuntament de les Borges

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha decidit iniciar el procés d'adhesió del municipi a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària, amb l'objectiu de promoure un nou model de desenvolupament territorial.

Segons Ivette Macià, portaveu del grup municipal Borges per la República, i Salvador Noguera, d'Esquerra Republicana de Catalunya, han explicat durant el ple municipal d'aquest gener que "en el context actual, quan comencem a deixar enrere un període de crisi en què les polítiques públiques de promoció econòmica i d'ocupació aplicades fins ara s'han mostrat insuficients, es fa palesa la necessitat d'explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos endògens i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l'economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania".

Així doncs, "és voluntat del govern municipal contribuir al creixement de l'economia social i solidària al nostre municipi com al conjunt del país a partir del diàleg permanent amb els seus actors tot articulant espais comuns entre els ens locals que ens permetin compartir línies de treball, bones pràctiques, reflexions, activitats i recursos", han afegit


D'altra banda, durant el ple municipal, l'Ajuntament de les Borges Blanques ha decidit desistir l'execució del projecte de construcció d'un itinerari per a vianants i bicicletes per l'accés al Cementiri Municipal. La regidora d'Urbanisme, Montse Casals, ha explicat que, després d'haver-se quedat deserta la seva licitació i revisat el document tècnic, resulta econòmicament inassumible per al pressupost municipal i, per tant, "interessa desistir l'expedient el projecte d'expropiació per taxació conjunta dels béns afectats".
Inicialment valorat en 160.000 euros al novembre del 2022, el cost es va elevar a 214.000 euros amb el segon recompte amb totes les partides incloses i els preus actualitzats del 2023. Després de quedar deserta la licitació, es va tornar a recalcular el pressupost amb les mesures que demanaven les empreses interessades, l'import del qual es va elevar a 281.000 euros, representant un augment del 75% sobre l'estimació inicial. Això, juntament amb la pressió del termini de la subvenció, que requeria la finalització de les obres al juny, i la manca d'acord dels propietaris afectats, l'equip de govern ha decidit desestimar el projecte "perquè és una xifra econòmicament inassumible amb una inversió molt elevada de recursos propis" ha manifestat Montse Casals.

La regidora d'Urbanisme ha assenyalat que els recursos són necessaris per a altres necessitats, com l'arranjament de camins, tot i que s'intentarà implementar un pas de vianants per millorar la seguretat.

Pel que fa a altres qüestions urbanístiques, l'Ajuntament ha aprovat la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística (POUM) de les Borges Blanques, redactada per l'arquitecte municipal, Lluís Guasch Fort i promoguda per l'ens municipal, per tal d'eliminar la qualificació urbanística d'un traçat a la zona de les Pedreres, al terme de Castellots. La regidora Montse Casals ha explicat que "s'esborra un camí que constava, des de fa molts anys, al POUM, però que només anava a una única finca, per tant, després de consultar-ho amb Urbanisme, s'ha aprovat l'eliminació d'aquest traçat".

Comentaris