Les Borges perd alumnes d'instruments de vent per culpa de la pandèmia

L'Ajuntament borgenc impulsa el projecte 'Musica't' amb la voluntat de crear un públic local amb interès per la música

Un alumne tocant la trompeta a les Borges Blanques. Foto: ACN
photo_camera Un alumne tocant la trompeta a les Borges Blanques. Foto: ACN

L'escola de música de les Borges Blanques ha detectat una disminució de la demanda d'alumnes interessats pels instruments de vent. Mentre que abans de la pandèmia el percentatge d'estudiants que cursaven aquests estudis al centre de la capital de les Garrigues era del 15%, actualment s'ha reduït al 12%.

La directora del centre i membre de la junta directiva de l'Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM), Núria Bresolí, assegura que la situació "preocupa a nivell pedagògic" per garantir l'oferta de diferents modalitats musicals. Per tal de revertir les xifres, l'Ajuntament ha impulsat el projecte 'Musica't', un cicle de dues jornades formatives i tres concerts que també pretén crear un públic local amb interès per la música.

Bresolí ha assegurat que "la davallada" d'inscrits en aquesta modalitat a l'escola de música de les Borges Blanques es va produir després de la pandèmia. De fet, la directora del centre ha recordat que els estudiants d'instruments com la flauta travessera, el clarinet, la trompa o el saxo, entre altres, van ser "els més afectats" per les restriccions de l'època. "No podien tocar amb mascareta perquè s'havia de bufar i havíem d'utilitzar mampares, a banda de respectar la distància de seguretat", ha explicat.

Per això, Bresolí ha considerat la pandèmia com un dels factors que ha creat desinterès per la modalitat, tot i que també ha apuntat que les famílies prefereixen un altre tipus d'instrument. "Ara està més de moda la percussió, el piano i la guitarra", ha dit. Sigui com sigui, la situació a la capital garriguenca no és un fet aïllat i "altres escoles de música també tenen aquesta sensació de davallada", segons Bresolí.

De retruc, la falta d'alumnes d'aquesta modalitat podria afectar a altres formacions. En aquest sentit, Bresolí ha destacat que els instruments de vent són una part "fonamental" de la banda i ha alertat que "no podran funcionar per elles mateixes" si falten alumnes.

Davant d'aquest context, Bresolí valora de manera positiva promocionar els instruments de vent amb la iniciativa impulsada des del consistori. "Hi ha moltes possibilitats per diferents músics i diferents tipologies de música amb els instruments de vent", ha dit.

Comentaris