30.03.2020 |
Territoris.cat

Més de 60 colles i 5.000 persones a la Trobada de Gegants de les Borges

La capital garriguenca va celebrar dissabte el segon dia de festa major amb un dels actes més multitudinaris del programa, la 31a Trobada de Gegants, que ha aplegat més de 1.500 participants de 63 colles d'arreu de Catalunya, amb 146 gegants.

L'historiador Solé i Sabaté, pregoner d'enguany, amb l'alcalde Enric Mir al balcó de l'Ajuntament
L'historiador Solé i Sabaté, pregoner d'enguany, amb l'alcalde Enric Mir al balcó de l'Ajuntament
Més de 60 colles i 5.000 persones a la Trobada de Gegants de les Borges

La cita, reconeguda com a festa popular d'interès cultural per part de la Generalitat, va tenir lloc a la plaça porxada i  va congregar al voltant de 5.000 persones, entre participants i assistents, i va finalitzar amb el tradicional correfoc pels carrers de la població. Altres plats forts de la jornada van ser la proclamació de les pubilles i hereus, el pregó a càrrec de l’historiador i director de l’IEI, Josep Ma Solé i Sabaté, a més del lliurament dels premis Olivera d'Or 2013. En aquest sentit la Cooperativa de Sant Isidre va obtenir el premi Borgenc de l'Any mentre que el Consell Esportiu de les Garrigues, el Garriguenc de l'Any.

La lectura del pregó, duta a terme per Solé i Sabaté, va obrir oficialment la festa major, on va destacar que la primera vegada que va sentir parlar de Catalunya com a nació, va ser a una persona de les Borges. A més l’historiador va agraïr “que a les Garrigues hi hagi tants pobles autèntics com la capital, que han sabut mantenir-se autèntics i fidels a si mateixos, el que permet que tots els somnis siguin possibles”. El director de l’IEI, que va fer que la sala del Centre Cívic de la capital garriguenca quedés petita, també va desitjar “una bona Festa Major a tots els assistents, ja que aquesta, com la llibertat i la democràcia, contribueixen a fer-nos més feliços”. Al seu torn l’alcalde, en l’entrega de l’Olivera d’Or al Borgenc de l’any 2012, va agraïr a la Cooperativa de Sant Isidre “els vostres primers cent anys de dedicació a fer de les Borges i les Garrigues un lloc millor en el que viure”. Mir va destacar “la contribució de les cooperatives locals la vertebració de la comarca i a la creació de riquesa i ocupació a casa nostra”.

Pel que fa als actes del matí va destacar la proclamació de la Pubilla, Hereu, Pubilleta i Hereuet de les Borges Blanques, una tradició que s'ha recuperat després de cinc anys d'absència. Durant l'acte, als jardins del Terrall, es va proclamar com a Pubilla a Gisela Falcó i a Eduard Gomes com a Hereu. El títol de Pubilleta va recaure en la jove Marina Pérez, mentre que el d'Hereuet, en Jardi Vallés. Enguany s'havien rebut onze candidatures interessades en ocupar aquests quatre títols.Pel que fa als actes nocturns destaca el ball a l'envelat amb l'Orquestra Junior´s i la Nit de Rock amb La Pegatina i Trafic, que a partir de les 01.00 hores va aplegar als més joves a la plaça Europa.

Pel que fa als actes de diumenge, ahir va tenir lloc el multitudinari XXXVI Concurs de Sardanes al Terrall, amb la Cobla Montgrins, que va aplegar un total de vuit colles, tres d'elles de les comarques tarragonisnes. Al llarg del dia també es van celebrar actes populars com la cercavila matinal amb la Banda de Cornetes i Tambors, l'actuació de l'esbart dansaire Renaixença, i l'animada zaranga de la tarda amb el grup Bandarra Street Orkestra. A la nit un total de sis andrpomines, algunes guarnides com un vell Wolkswagen o com una bicicleta, van prendre part en la cursa d'ornis, una cita que desperta molta expectació entre els borgencs.

Comentarios