05.10.2022 |
Territoris.cat

El molí del Museu de l'Oli de la Granadella fa rajar el primer oli

Imatge general de la visita a la recreació de fer oli amb premses antigues en la festa de la primera premsada de La Granadella. El 4 de novembre de 2018. (Horitzontal)
La recreació de fer oli amb premses antigues en la festa de la primera premsada de La Granadella
El molí del Museu de l'Oli de la Granadella fa rajar el primer oli

L'antic molí es troba en el Museu de l'Oli de Catalunya de la Granadella, ha tornat a fer la feina d'un segle de tradició, aquest diumenge, en el mar de la festa de la Primera premsada, que celebra el municipi de les Garrigues, amb motiu de l'inici de la campanya de la collita d'oliva.

La Festa de la Primera premsada celebrava la quarta edició incorporant al seu programa una jornada tècnica per parlar de les propietats de l'oli, no només des del punt de vista gastronòmic sinó també de la salut, segons ha explicat l'alcalde de la Granadella, Carles Gibert. La jornada ha tractat les malalties cardiovasculars, en el marc de l'activitat dedicada a la salut, que l'any passat es va centrar en el càncer de mama.

Imatge dels actors que participen de la recreació del procés de fer oli amb les premses antigues en la festa de la primera premsada de La Granadella. El 4 de novembre de 2018. (Horitzontal)El Director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, que ha participat de la jornada tècnica, ha explicat que Catalunya produeix 32 milions de quilos d'olives que ha definit com a premium per la seva qualitat encara que només suposin un gota enmig d'un oceà si es té en compte el volum de producció que fa el conjunt de l'estat espanyol, on es recullen 1.100 milions de quilos.

El president de la Cooperativa de La Granadella, Ramon Barrull, ha ressaltat que la collita avançada produeix un oli és més aromàtic i més amarg i que amb aquesta amargor creixen els polifenols, que són uns antioxidants que ajuden a mantenir la salut i l'organisme i eviten l'envelliment prematur.

No només degustem un producte de qualitat sinó que ens beneficia al nostre cos

Barrull, ha recordat que enguany des de la cooperativa han apostat per aquesta collita avançada. Per poder-la fer vam realitzar una collita nocturna per aguantar les olives en fred.

Imatge d'un dels actors que representa com es feia oli de manera tradicional en el museu de l'oli de La Granadella en el marc de la festa de la primera premsada. El 4 de novembre de 2018. (Horitzontal)Centenars de persones han visitat aquest diumenge la Granadella, per participar en la festa que dóna el tret de sortida a les fires de l'oli de tot Catalunya.

La festa de la Primera premsada arrencava a primera hora amb una proposta d'activitat física que ha consistit en una caminada i una cursa pels entorns del poble. El programa es completava amb una fira de productes de proximitat, un concurs de gravat ràpid i un dinar popular.

La companyia lleidatana Teatre del Talión, abaixava el teló de la Festa de la Primera premsada amb la representació de l'obra La Taverna dels Còmics.

El molí del Museu de l'Oli de la Granadella fa rajar el primer oli
comentaris