Municipis i cooperatives s'uneixen per donar un impuls al turisme garriguenc

A través de diferents accions, com els paquets de promoció del territori que estaran disponibles aquest proper diumenge al matí a la Fira de Santa Caterina d'Arbeca, i la Instagastro, que tindrà lloc el proper 1 de desembre.

Visita de les obres cal Gineret
photo_camera Els treballs al molí d'oli de cal Gineret han deixat a la vista les antigues voltes de pedra

Amb el motiu d'aconseguir la millora i la dinamització de l'activitat turística als municipis de les Garrigues, els ajuntaments de la comarca, les cooperatives i el Consell Comarcal treballen conjuntament per aconseguir la diferenciació de la seva oferta a través de la marca Oliturisme, una via de promoció de la cultura de l’oli i del patrimoni cultural, gastronòmic i festiu del territori. El projecte pretén difondre, de la mà de l'oli, el patrimoni i el paisatge garriguenc als visitants. Dins d'aquesta iniciativa s'hi inclou l'edició, per part del Consell, del calendari de fires de l'oli de la comarca, una proposta que arrencarà el proper diumenge a Arbeca amb la Fira de Santa Caterina. El certamen també servirà per posar en marxa una de les propostes que previsiblement atraurà més turistes, locals i foranis: la venda de paquets turístics que permetran tastar l’oli nou, conèixer la cooperativa i visitar els indrets més representatius del municipi amb la companyia d’un guia. La proposta tindrà la durada d'un matí, i en el cas d'Arbeca es visitarà el castell. Pel que fa a properes fires de l'oli, com la de Juncosa i els Torms -1 i 8 de desembre respectivament- també s'oferirà un paquet adaptat als reclams turístics i als indrets més rellevants d'aquests municipis. A més, i segons fonts del Consell Comarcal, s'estan ultimant els detalls de l'oferta per a la Festa de l'oli i les orelletes de la Pobla, que tindrà lloc el 15 de desembre, una proposta que inclourà la visita a la cooperativa així com un tast de vi, entre altres.

Una altra de les propostes de dinamització turística, i en aquest cas sobretot del paisatge, és l'Instagastro, prevista per al proper 1 de desembre. La iniciativa, organitzada conjuntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, consisteix en una sortida gastronòmica per les Garrigues oberta als Igers de Catalunya, en la qual podran veure el procès d'elaboració de l'oli. Al llarg d'un cap de setmana els participants podran prendre part en activitats concretes, com la visita a l'Espai Macià, la degustació d'un àpat de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, una visita als camps d'oliveres per veure la recol·lecció de les olives i una altra a la cooperativa Sant Isidre de les Borges per conèixer com s'elabora l'oli. Els participants també assistiran a un tast d'oli i a una visita pel Parc Temàtic de l'Oli. Tot, amb l'objectiu de conèixer un dels millors olis del món, que dóna sabor a la millor cuina de la dieta mediterrània. Les millors imatges seran seleccionades per a diverses exposicions del territori.

Aquestes accions de promoció del territori, com la recetment encetada Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que celebra la seva 19a edició, se sumen a d’altres que es preparen des de l'Ajuntament de les Borges, com el planter de guies locals que ultima la regidoria de Cultura, o les que ja tenen lloc a la capital de les Garrigues, com la recuperació de l’històric Molí d’oli de cal Gineret, una proposta que té com a objectiu donar a conèixer el ric patrimoni de les Borges i dinamitzar l'oferta turística. El regidor de Cultura, Francesc Macià, ha incidit en “la importància d’accions de recuperació del patrimoni local com l’actual rehabilitació de cal Gineret, una tasca que ens permetrà conèixer de més a prop la nostra història i que recordarà a les generacions futures com era el municipi i quins fets s’hi van viure”. Els treballs al Molí de cal Gineret, utilitzat pels borgencs com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil, han deixat al descobert les antigues voltes de pedra, “un element patrimonial d’un gran valor per als veïns de la població”, recorda Macià.

La iniciativa de recuperar cal Gineret s'emmarca dins del pla de dinamització cultural i turística municipal que ha impulsat l'Ajuntament, com la propera edició de la Fira de l’Oli, “on es promocionarà de manera conjunta l’oli i el vi de la comarca”, destaca l’alcalde de les Borges, Enric Mir, qui també creu que “cal saber aprofitar el gran potencial que tenim, com l’oli, la gastronomia i el nostre patrimoni, i fer-ne un atractiu tant per a la resta del país com per al turisme estranger”. En aquest sentit Mir ha destacat que les últimes accions dutes a terme en matèria de promoció turística, la integració de l’Espai Macià a la xarxa del Carnet Jove, i les recentment creades rutes amb bicicleta elèctrica per les Borges i les Garrigues, “generaran també un impacte positiu a nivell econòmic tant per a les Borges com per a la comarca, una dada molt significativa donat els temps difícils que estem vivint ”

 

Comentaris