Una nit sorprenent amb l'empremta brossiana a la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové

En un marc bellíssim, enmig de les vinyes del Celler de la Pobla de Cérvoles, es van representar quatre espectacles únics, dirigits per Hermann Bonnín, i que van sorprendre a les més de 600 persones que van assistir a l'event.

Les autoritats inauguren l'obra del poema visual de Joan Brossa - Cap de Bou-.
photo_camera Les autoritats inauguren l'obra del poema visual de Joan Brossa - Cap de Bou-.

Aquest dissabte passat es va celebrar al celler Mas Blanch i Jové  l'any 3 de la festa a La Vinya dels Artistes, una iniciativa pionera i única que consisteix en omplir el paisatge garriguenc d'art de tot tipus, maridant-ho amb els vins Saó del Celler. Josep Guinovart, gran amic de la família del celler, va ser qui va idear el projecte amb el Joan i la Sara, l'any 0.

Enguany el protagonista ha estat Joan Brossa. El celler de la Pobla amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa i la Seca Espai Brossa van organitzar aquest exquisit event dirigit per Hermann Bonnín, premiat amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2013), i que va començar a les 7 de la tarda amb la inauguració d'un itinerari brossià, que va omplir de poesia els carrers de la Pobla de Cérvoles. 

A les 8h, els convidats van poder veure l'escenificació de "Primeres Notes del cant de l'hortolà" d'Esteve Casanoves i Josepe Gil.

Els assistents en arribar, van ser dividits en quatre grups, identificats cadascun amb una carta de la baralla, bastos, ors, copes i espases. Així, les més de 600 persones van poder assistir a l'esdeveniment, a quatre espectacles que de forma simultània anaven passant en diferents indrets. Un esdeveniment completament gratuït però amb un aforament limitat per oferir el màxim de qualitat.

L'íntima màgia del Hausson fou embolicada a dins de la magnífica obra "Entre el cel i la terra" de Gregori Iglesias i perfumada amb l'olor de les bótes de roure i el vi que les omple. 

Ja a l'exterior, el mític pallasso Tortell Poltrona i davant de "L'Orgue de Camp" de Guinovart, va sorprendre a tothom amb un espectacle brossià que va arrencar vàries riallades entre el públic. 

Al mirador -La finestra de Papillon-, amb la Pobla de Cérvoles de fons, i a sota de la increïble escultura "La llum Planant damunt la Terra" d'Esteve Casanoves, la Companyia Dei Furbi va reinterpretar "La Flauta Màgica" de Mozart. 

Tot seguit, tindria lloc el quart espectacle,  Commedia dell'Arte, de la Companyia de la Rosa, el qual es va representar a l'Era del Guino, maridat amb els vins Saó Abrivat i Saó Blanc del celler, amb "La Sargantaneta" de fons, obra de Carles Santos. 

En el circuït que feien els assistents, s'hi sumaven els elements naturals del camp, sota un cel amb tonalitats vermelloses del sol de ponent, en el que es va fusionar música, teatre, màgia, escultura, pintura i poesia. 

Tot això fou el preludi de l'esdeveniment final. A l'amfiteatre de Joan Brossa "El no res de tot" més de 100 capgrossos van sorgir de les oliveres al ritme de la música dels grallers.  

Amb la presència del president de la Diputació, Joan Reñé i  l'alcalde de la Pobla, Jaume Estradé acompanyats del Joan i la Sara de Mas Blanch i Jové, es va inaugurar l'escultura-reproducció del poema visual de Joan Brossa "Cap de Bou".

Així mateix, el Joan i la Sara van destacar el fet de poder gaudir d'aquest lloc tan magnífic a la comarca. La Vinya dels Artistes és una festa a l'amistat, d'amor per la terra, per crear territori i per demostrar la bellesa del lloc. Van agrair el suport que han rebut any rere any, per poder crear aquest itinerari brossià, especialment a l'Ajuntament de la Pobla, a l'Ajuntament de Les Borges Blanques i el suport per part de la Diputació de Lleida, així com, agraïments per a l'espai Brossa, a Hermann Bonnín, a l'equip del celler  i als voluntaris que hi van col·laborar.

Jaume Estradé, alcalde de la Pobla de Cérvoles, va manifestar l'orgull per aquest acte cultural d'any rere any i va fer un reconeixement a la família del celler; "aquesta finca, tan ben anomenada 'la Vinya dels Artistes', segurament els seus pares i padrins mai s'haurien imaginat que d'una terra que van treballar tan durament i estimar, hagués estat la font d'inspiració dels artistes" per afegit que "de ben segur que aquestes escultures seran un reclam més per visitar la Pobla de Cérvoles".

Per la seva banda, Joan Reñé va felicitar els organitzadors per la creació d'una ruta literària "Joan Brossa" a la Pobla de Cérvoles com a homenatge al poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX, de qui va recordar la seva implicació amb els inicis de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.

També va fer un reconeixement especial a la implicació del celler Mas Blanch i Jové. "És d’agrair que l’empresa privada s’impliqui amb la cultura i els valors de la seva terra i de la seva gent. Ara que Catalunya es troba a les portes d’un gran i esperançat canvi, el país necessitarà compromisos i actituds com les del celler Mas Blanch i Jové per tirar endavant i per fer de casa nostra una de les potències econòmiques més viables de la Unió Europea”, va dir Reñé. 

En definitiva, una magnífica nit d'estiu que va acabar amb un maridatge dels vins Saó Blanc, Saó Rosat, Saó Abrivat i Saó Expressiu amb una degustació brossiana i una A capgirada somrient al capvespre. 

Aquesta festa dedicada a Joan Brossa és un pas més del projecte de la Vinya dels Artistes, ideada pel pintor Josep Guinovart i que ja ha comptat amb la participació d'artistes de renom com Carles Santos, Esteve Casanoves o Gregori Iglesias, les obres dels quals es troben instal·lades permanentment al celler i a les vinyes de Mas Blanch i Jové.

Comentaris