Un nou projecte permetrà estalviar temps i desplaçaments als pacients dels CAP de les Garrigues

Finançat per la Diputació de Lleida, consisteix en l'actualització del material informàtic i tecnològic als centres de les Borges Blanques i la Granadella

Les novetats permetran que els pacients puguin tenir més aviat el seu diagnòstic
photo_camera Les novetats permetran que els pacients puguin tenir més aviat el seu diagnòstic

Els pacients de les Garrigues estalviaran temps i desplaçaments gràcies a un projecte finançat per la Diputació de Lleida que es durà als CAP de Les Borges Blanques i la Granadella i que vol aconseguir un sistema d’atenció més innovador i accessible basat en la telemedicina.

Mitjançant aquest projecte, s’ampliaran els nivells de transparència, es millorarà la xarxa d’informació compartida i l’avaluació dels diagnòstics, així com un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells d’atenció. Això es tradueix en diferents avanços en l’atenció al pacient, com la celeritat en el diagnòstic i la garantia de la continuïtat assistencial, gràcies a la millora de la comunicació telemàtica entre professionals de diferents àmbits assistencials que els permetrà accedir en temps real a tota la informació que el pacient té a la seva històrica clínica. També suposarà una reducció del temps d’espera i dels desplaçaments dels pacients, ja que els professionals d’Atenció Primària podran fer teleconsultes als especialistes hospitalaris mitjançant l’enviament d’imatges (ja siguin radiografies, ecografies o fotografies de les lesions).

Aquestes millores en l’atenció sanitària fan necessària la incorporació de nou maquinari. Concretament, la Diputació aporta 386.668 euros per costejar la renovació del maquinari obsolet a 104 Centres d’Atenció Primària d’una vintena d’Àrees Bàsiques de Salut de la regió sanitària de Lleida. Això suposa la substitució de 235 ordinadors i 53 impressores. També es dotarà amb una tableta els Equips d’Atenció Primària que disposen de programes d’Atenció Domiciliària.

El projecte també contempla l’adquisició de 19 càmeres digitals per agilitzar el procés de captura i transmissió de la imatge des dels CAP a l’especialista en Dermatologia i la dotació d’11 centres amb un canó projector per garantir la connectivitat amb la imatge digital i millorar la difusió i transmissió de dades.

El projecte es duu a terme a través d’un conveni específic de col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS) per al projecte de millora dels sistemes i tecnologies de la informació i del coneixement (STIC) a l’atenció primària de salut a l’Atenció Primària de Salut de Lleida.

El programa "Salut i escola" atén més de 700 consultes de joves i adolescents

D'altra banda la Generalitat ha donat a conèixer les dades del programa "Salut i escola" de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a la Regió Sanitària Lleida. Segons s'indica, el programa ha atès 717 consultes durant el curs 2011-2012. El programa engloba un conjunt d’actuacions, prestacions i serveis destinats a fomentar la salut individual i col·lectiva i a impulsar l’adopció d’estils de vida saludables per mitjà d’intervencions en matèria d’informació, comunicació i educació sanitàries. Fonamentalment, es tracten temes relacionats amb la sexualitat i l’afectivitat (41,6%), el consum de substàncies (21,9%) i la salut alimentària (16,7%). D’altres temes d’interès van ser la salut mental i la violència.

Sobre el total de consultes, el 70,3% van ser realitzades per noies i el 29,7% per nois. El perfil d’usuaris va ser noies i nois de 13 a 16 anys. El major número de consultes, 264, les van efectuar alumnes de 3r d’ESO (36,80%), mentre que els alumens de 2n d’ESO van fer un total de 170 consultes (23,70%).

Durant el curs 2011-2012, la participació en el programa ha estat de 48 centres d’educació secundària de la Regió Sanitària amb 29 professionals d’infermeria com a referents dels programa. El nombre d’activitats de promoció realitzades als centres ha estat de 265; 146 en forma de tallers (55,1%) i 119 en forma d’activitats informatives i de coordinació i assessorament (44,9%). Cadascun d’aquests tallers o activitats va comptar amb una mitjana de 25 participants.

Comentaris