La pastisseria i brioixeria Xocolatí s'ha convertit en referent a la capital de les Garrigues

El consumidor és més conscient de la salut i de la seva relació amb les coses naturals, de manera que ha apostat més per petits productors i petites empreses que ho fan tot de manera natural i respecten el procés de les coses
Carla i els productes de l'obrador Xocolatí de les Borges Blanques ©JosepAPérez
photo_camera Els productes de l'obrador Xocolatí de les Borges Blanques ©JosepAPérez

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, en la seva tasca de suport i promoció al teixit socioeconòmic del territori, impulsa la xarxa de productes de proximitat Aliments del territori i tu amb l’objectiu de donar a conèixer els aliments locals i de qualitat de les terres lleidatanes.

Un treball conjunt de suport al sector agroalimentari del nostre territori que és possible gràcies a la col·laboració dels consells comarcals de les terres de Lleida, Pirineu i del Conselh Generau d’Aran, així com dels 400 productors i restauradors que hi participen i que fan possible la materialització d’aquesta iniciativa de desenvolupament rural a través de la promoció de productes agroalimentaris de qualitat.

Aquesta xarxa de productes té dos mecanismes que contribueixen a l’assoliment dels seus objectius: la web-app Aliments del Territori i Tu (alimentsdelterritori.cat) i l'organització de mostres gastronòmiques en fires rellevants de terres lleidatanes: Fira Q de Balaguer, Fira Oli i les Garrigues, Fira de Sant Josep, Fira de Sant Miquel i la Fira de Sant Ermengol. Totes elles conformen un aparador itinerant que aglutina al seu voltant una selecció d’aquests productors i certàmens amb programes de tastos, activitats, demostracions, xerrades, etc., per difondre la tasca d’aquest teixit productiu, tan important per al desenvolupament econòmic del territori. 

Aliments del Territori i tu a la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Aliments del Territori i Tu a la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

El projecte de la Carla i el Victor va estar present en l’espai Aliments del Territori i Tu, en aquest cas també com a membre del col·lectiu Mengem Garrigues. Xocolatí va fer la seva aportació de pa, pastissos i dolços en els tastos i tallers que es van dur a terme del 21 al 22 de gener en el marc la Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, que es va celebrar a les Borges Blanques.

Des de la capital de les Garrigues, la parella que impulsa el projecte Xocolatí, que representa la continuïtat familiar d’una fleca artesanal que ha elaborat els seus productes sense entrar en el marcat dels processats. Pel Victor, la massa mare és l’essència per l’elaboració d’un bon pa, saludable i de qualitat.

La Carla és l’encarregada de la pastisseria i la brioixeria Xocolatí, que segueix els mateixos principis que el forn de pa: dolços sense components afegits que poden formar part d’una alimentació de qualitat.

A Xocolatí també elaboren les postres de temporada, ja que estan convençuts que cada festivitat i data ha de tenir els dolços que l’hi corresponen, i en l’obrador de les Borges Blanques, la Carla i el Victor estan sempre pendents d’aquest calendari gastronòmic. 

Per conèixer una mica millor què es cou a cal Xocolatí, parlem amb la Carla Vilapujols, en el marc de la Fira de l’Oli i les Garrigues de les Borges Blanques:

Sou un forn de pa pastisseria ubicat a les Borges Blanques. Com és el vostre projecte?

Des del principi, nosaltres treballem de forma artesana, fem els nostres pans amb massa mare natural i elaborem la nostra brioixeria a l'obrador i la pastisseria, tot de forma natural.

Ara està en auge la massa mare. Què és exactament la massa mare i per què té tant valor?

La massa mare és molt important pel pa, ja que li aporta llarga durabilitat, li dona més vida i fa que tu, en fer la digestió, el puguis digerir més bé. És més suau, més esponjós...

Aleshores, la massa mare només s'utilitza en l'elaboració del pa o també en la brioixeria i altres productes?

Nosaltres també l'usem per elaborar altres productes, com poden ser les coques o els panettones. Els dona una major frondositat.

El projecte és teu i de la teva parella. D'on procediu? Ja veniu de generacions de pastissers?

En aquest cas, el pare de la meva parella ja era forner, i ell, des de ben petit ja estava a l'obrador. Va nèixer amb aquesta passió i ha continuat. Precisament, ell és de fora, però en venir aquí, va aprendre a fer els pans i les coses d'aquí.

Xocolatí els productes de l'obrador de les Borges Blanques
Els productes de l'obrador Xocolatí de les Borges Blanques

Heu detectat que el consumidor vagi deixant a poc a poc tot el que són productes processats? Creieu que és sensible que fa uns anys, a l'hora de consumir productes artesans?

Jo crec que sí que hi està havent un canvi de mentalitat, i que cada cop, la gent és més conscient de la salut i de la seva relació amb les coses naturals, de manera que ha aposat més per petits productors i petites empreses que ho fan tot de manera natural i respecten el procés de les coses.

Això també es deu notar, sobretot, en l'alimentació infantil.

Crec que la gent cada cop n'és més conscient, i sobretot els pares. Als nens que venen darrere també els ho han inculcat, perquè els seus pares han volgut que creixin menjant diferent i menjant coses més naturals, que no sigui tot tan processat.

Xocolatí els productes de l'obrador de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Els productes de l'obrador Xocolatí de les Borges Blanques ©JosepAPérez

I el vostre establiment, al marge del que és el pa diari i la pastisseria, té també els típics productes estacionals propis?

Fem tot el que és propi de cada època, a Catalunya tenim la tradició d'associar postres a determinades festes,  com les coques de Sant Joan, i torrons per Nadal, les mones de pasqua, i darrerament se n’han incorporat alguns de forasters que agraden molt com els panettones.

Les orelletes també, imagino. Encara en consumeix, la gent?

Sí, les orelletes són un producte molt buscat i molt apreciat pels consumidors, però he de dir que es tracta d’un dolç que en cada comarca i fins i tot en cada poble tenen una singularitat diferent.

Comentaris