19.08.2022 |
Territoris.cat

Pelegrí assegura que la finca de Mas de Melons serà un centre de referència d'aus estepàries

La iniciativa del Govern respon a les exigències de protecció ambiental de la Comissió Europea en compensació del canal Segarra-Garrigues

moment de l 'acte
Moment de l 'acte de presentació del Pla de gestió de Mas de Melons.
Pelegrí assegura que la finca de Mas de Melons serà un centre de referència d'aus estepàries

El Departament d'Agricultura ha posat en marxa la Zona d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) a la finca de 1.300 hectàrees de Mas de Melons, propietat de la Generalitat i situada en l’àmbit del Segarra Garrigues, concretament entre els termes municipals de Castelldans i d'Artesa de Lleida. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presentar ahir el Pla d'Acció acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i va assegurar que Mas de Melons es convertirà "en un centre de referència per a l’estudi i observació de les aus estepàries típiques d’aquella zona". 

En aquest sentit, el Departament va encarregar l’elaboració del Pla de Gestió de Mas de Melons a Jordi Sargatal, zoòleg i naturalista, una iniciativa que, un cop analitzada i consensuada amb els tècnics del Departament, es va presentar ahir. La iniciativa, que ha estat projectada pel zoòleg i naturalista Jordi Sargatal, forma part de les compensacions de l'impacte mediambiental de la construcció del canal Segarra-Garrigues i que preveu unes inversions de 100 milions d'euros en temes mediambiantals. El pla d'aquesta ZEPA, que és de cinc anys i està dotat amb un pressupost de 450.000 euros, es proposa 6 objectius bàsics, establint estratègies i calendaris concrets per a aconseguir cadascun d’ells. Els objectius són conservar i recuperar els hàbitats naturals i pseudo-esteparis, conservar i recuperar les poblacions d’ocells estèpics protegits o en perill, definir i aplicar un model d’explotació agrícola i ramadera compatible amb la conservació, fomentar la coordinació i implicació de totes les entitats i persones implicades, potenciar les tasques de formació, divulgació i recerca i potenciar el turisme basat en l’explotació del valors naturals, paisatgístics i culturals de la zona.
 
Aquest pla de treball, que ja s’ha començat a aplicar, ha comportat la revisió dels contractes d’arrendament vigents fins ara, per a fer una nova licitació en la que ja s’explicitava que l’orientació de la finca seria bàsicament produir béns ambientals. El procés de licitació dels 4 lots de la finca de Mas de Melons per a la gestió agroambiental de les hectàrees incloses està ja finalitzat i en procés d’adjudicació definitiva. Aquesta gran extensió es veurà complementada amb la gestió de noves hectàrees que anirà assumint la Generalitat, amb l'objectiu inicial d'assolir 300 ha per any per tal d'anar formant un corredor biològic al llarg de tot l’àmbit d’influència del Segarra-Garrigues, adoptant, en cada cas, les tècniques de gestió més adients en funció de l’espècie a potenciar.
 
Durant l'acte, Pelegrí va refermar la voluntat del Departament de desenvolupar el Pla amb l’objectiu de fer compatibles les activitats agroambientals que s’hi desenvoluparan amb la preservació dels valors naturals i la biodiversitat de la zona.

 

Pelegrí assegura que la finca de Mas de Melons serà un centre de referència d'aus estepàries
comentaris