Pep Coll desgrana a les Borges les dificultats per escriure la seva última novel·la

Més d'un centenar de persones omplen la Casa de la Cultura en la presentació de l'obra "Dos taüts negres i dos de blancs", que reconstrueix un esfereïdor crim al Pallars que va quedar impune

Pep Coll a la biblioetca de les Borges
photo_camera L'autor ha explicat a tots els assistents el procés de creació del llibre que recupera els crims de Carreu.

L'escriptor pallarès Pep Coll ha presentat aquesta tarda a la biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges Blanques i davant més d'un centenar de persones el seu últim llibre, “Dos taüts negres i dos de blancs”, on l'autor lleidatà reconstrueix un crim perpetrat als anys 40 al Pallars que va quedar impune.

L’autor, que segons ha explicat havia sentit aquesta història del crim de Carreu, a tocar de Pessonada, el seu poble, durant la seva infantesa, ha dit que amb aquest llibre “pretenia fer una mica de justícia, ja que la història d’aquests crims no va aparèixer a la ràdio ni a la premsa”. Durant l'acte, l'escriptor també ha explicat com va decidir escriure aquest llibre, "que té moltes similituds amb el conegut "A sang freda" de Truman Capote". Segon Coll, no havia pensat fer una novel·la dels crims de Carreu fins que va llegir el llibre de l'autor nord-americà. "Va ser llavors quan vaig veure les semblances entre els assessinats de Kansas i els del Pallars": No obstant, tal i com ha remarcat l'autor, "el tracte que van tenir als mitjans de comunicació no va ser pas el mateix. Mentre un va ser infinitament explicat, i fins i tot se n'han fet pel·licules, el del Pallars no es va ni arribar a saber. Als diaris de l'època no hi havia ni rastre del que va passar a la masia de Carreu", ha dit.

L'autor ha anat explicat el procés de creació del llibre, sobretot les dificultats amb les què es va trobar a l'hora d'escriure aquest crim real que va tenir lloc fa més de 70 anys. La més important, el fet de poder trobar testimonis per fer la reconstrucció del cas. “El més complicat van ser els familiars, sobretot els de la família dels assassins. No obstant, tot i que en primera instància no els va fer massa gràcia, finalment es van mostrar molt atents”, ha explicat. En el procés de creació de la novel·la Pep Coll va entrevistar una trentena de persones relacionats amb les víctimes o els botxins, “a més d’haver de remenar molta paperassa i arxius de l’època”, ha afirmat.  

Finalment Pep Coll ha respost les preguntes del públic, molt interessat en saber si certes parts de la història són veritat o si bé són més pròpies de la imaginació de l'autor. D'altra banda l'autor també ha parlat del seu llibre "Les senyoretes de Lourdes", ja que bona part del públic, integrants de diversos grups de lectura de la comarca, l'havien llegit.

La visita de Pep Coll s’emmarca dins del cicle d’activitats que organitza periòdicament la biblioteca per fer difusió de la literatura, “una tasca d’una gran importància i que compta amb un gran recolzament dels nostres veïns, grans i petits, que amb la seva participació en els actes que promou situen la biblioteca com un dels equipaments culturals que genera més activitat de la comarca”, ha explicat l’alcalde, Enric Mir.

Pep Coll és conegut pels seus reculls de llegendes -com l’excepcional Muntanyes Maleïdes (1993)-, les novel·les juvenils i guions televisius, però ha excel·lit sobretot com a novel·lista, amb títols com La mula vella (1989), El segle de la llum (1997), L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), Nius (2011) i Dos taüts negres i dos de blancs (2013).

Comentaris