Presenten la primera novel•la de Miquel Àngel Estradé a la Granadella

L’Ajuntament de La Granadella i l’Editorial Gregal presentaran el proper dissabte, 7 de febrer, la novel·la “L’home impassible”, de Miquel Àngel Estradé, a les 7 de la tarda al Centre Cívic.

_DSC5855__DSC5855
photo_camera Presentació de L'home impassible a l'Espai Macià de les Borges Blanques.

L’Ajuntament de La Granadella i l’Editorial Gregal, en col·laboració amb el Centre d’Estudis de les Garrigues, han organitzat el proper dissabte, 7 de febrer, la presentació de la novel·la L’home impassible, de Miquel Àngel Estradé, guanyadora del Premi Gregal de Novel·la Històrica 2014.

L’acte es celebrarà a les 7 de la tarda al Centre Cívic de la Granadella. Hi intervindran Marta Sentís, regidora de l’Ajuntament de la Granadella, Josep Mª Navàs, membre del Centre d’Estudis de les Garrigues i Miquel Àngel Estradé, autor de l’obra.

L’obra, que és la primera novel·la d'Estradé, explica la història d’en Connor i en Pat, dos expistolers de l’IRA, que el setembre de 1936 van acceptar l’encàrrec de la Natàlia Puigmaçana de matar els assassins del seu germà religiós i del seu marit empresari, no podien saber que aquella catalana exiliada, rica i elegant no els deia pas tota la veritat. Com que ambdós anaven curts d’armilla i ja no creien en cap dels ideals de joventut pels quals havien arriscat tant, van acceptar la missió sense gaires preguntes a canvi d’un bon sarpat de lliures. Al cap i a la fi, matar potser era l’única cosa que encara sabien fer a la perfecció i no els feia cap mena de por intentar-ho un cop més.

Els dos sabien que a Espanya feia dos mesos que havia esclatat la guerra. El que no s’imaginaven, però, és que Barcelona, a la rereguarda, fos una ciutat convulsa i en plena efervescència revolucionària. Aviat van adonar-se que, en aquella urbs bulliciosa, res ni ningú no era el que semblava i que calia anar amb molt de compte. El conflicte social i polític que ho amarava tot havia desfermat el pitjor i el millor de cadascun dels homes i de les dones que poblaven la ciutat.

Seguint la pista dels possibles assassins dels dos homes comencen un periple que els porta a contactar amb empresaris catalanistes, republicans desconcertats, joves exaltats d’Estat Català, anarquistes a punt d’anar al front a combatre els insurrectes i dirigents de la FAI avesats al xantatge i a l’assassinat. Però també amb cambrers bocamolls, una exprostituta esdevinguda mestressa d’un hostal i delinqüents disposats a assaltar els estrangers desprevinguts.

Miquel Àngel Estradé i Palau, va néixer l’any 1957 a les Borges Blanques, en el si d’una família pagesa i ramadera. Està casat i té dos fills. Fou alcalde de  l’esmentada població entre el 1995 i el 2011 per ERC. Entre els anys 2003 i 2010 també fou diputat del Parlament de Catalunya per la mateixa formació. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i Dret, actualment treballa de jurista criminòleg per al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Fundador i primer director de la revista Terrall i de l’Ateneu Popular Garriguenc, està implicat en múltiples iniciatives culturals i cíviques. És també articulista des de fa més de trenta anys a la premsa lleidatana, sobre temes de cultura i política i autor de diversos assaigs sobre el fet nacional català, com Nacionalisme i globalització; La majoria sobiranista; i d’un opuscle sobre el president Macià.

comentaris