23.05.2022 |
Territoris.cat

El president Mas inaugura la planta Termosolar de les Borges Blanques

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquesta tarda la planta Termosolar de les Borges Blanques, la primera al món que combina la tecnologia solar termoelèctrica amb una unitat de biomassa, una singularitat que permet una producció contínua, és a dir, durant les 24 hores del dia

El president Artur Mas ha felicitat els promotors de la Termosolar durant el seu discurs
Mas ha felicitat els promotors de la Termosolar durant el seu discurs
El president Mas inaugura la planta Termosolar de les Borges Blanques

Durant l'acte, Mas ha destacat “la valentia dels promotors per haver tirat endavant un projecte com aquest en els temps que corren, una època de dificultats econòmiques i d’uns continus canvis de regulació que creen incertesa i no ajuden a rendibilitzar les inversions. Una decisió que demana molta visió i molt coratge”. Mas també ha fet una crida a utilitzar els recursos del territori, i ha ficat com exemple la Termosolar, “que aprofita la gran presència d’hores de sol a la comarca i també els boscos, d’on genera la biomassa”. La planta dóna feina a una quarantena de treballadors directes, més de la meitat dels quals són de les Garrigues, i 50 més d’indirectes.

A més de Mas, també han intervingut en l’acte inaugural el president de Termosolar Borges, Joan Gummà, i l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir. Aquest últim ha agraït als responsables de la Termosolar Borges “la seva contribució a la creació de riquesa i ocupació per al territori, esdevenint la primera instal·lació d’aquestes característiques, no només de Catalunya, sinó en tota la meitat nord de l’Estat”. Mir també ha volgut agrair al president Mas la seva aposta “per modernitzar el conjunt del territori facilitant l’arribada de noves empreses fortes com aquesta, que ajuden a millorar la qualitat de vida creant llocs de treballs a prop de casa per als nostres fills i néts”. Aquesta és la segona visita que el president Mas realitza a la Termosolar, ja que el març de 2011 va presidir l’acte d’inici de construcció de la planta amb la col·locació de la primera pedra.

Per la seva part Gummà ha volgut agrair “el suport de l’administració per dur a terme la Termosolar, ja que actualment són moments difícils per als projectes vinculats a les energies renovables, sobretot pels continus canvis dels marcs de regulació”.

A l’acte també hi han assistit el president d’Abantia, Francesc Boada; el vicepresident de Comsa Emte, Carles Sumarroca; la directora de l’ICAEN, Maite Masià; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro, que han estat acompanyats per una llarga llista d’autoritats i representants polítics i institucionals del territori.

Tot i les altes temperatures que s’han registrat aquesta tarda a la capital de les Garrigues, on els termòmetres s’han enfilat fins als 30º, la comitiva ha realitzat un recorregut per les instal·lacions, on el president Mas i la resta d'autoritats han pogut veure el camp solar format per 336 col·lectors i una àrea total de 181.000m² de miralls solars instal·lats, a més de la sala de control. Seguidament Mas ha signat al llibre d'honor i ha fet el descobriment de la placa commemorativa.

Ubicada a la carretera LV-7023 de Juneda a Castelldans, l'empresa Termosolar Borges va entrar formalment en funcionament el gener de 2013 i proporciona una energia neta que exporta a la xarxa general una potència de 22,5 MW, l’equivalent al consum mitjà de 27.000 llars, més de la meitat de la comarca de les Garrigues. La producció d’aquest tipus d’energia neta suposarà un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de carboni.

La planta, que ha representat una inversió de més de 153 milions d’euros, és un projecte promogut per Abantia, Comsa Emte i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). La Termosolar de les Borges és la primera planta termosolar comercial del món hibridada amb biomassa. Aquest sistema permet aprofitar millor la instal·lació, ja que durant el dia capta els raigs de sol mentre que a la nit la central de biomassa, el combustible de la qual és la biomassa forestal i de cultiu energètic, és l’encarregada de generar l’electricitat.

El president Mas inaugura la planta Termosolar de les Borges Blanques
comentaris