La Comunitat d'Aigües de les Garrigues torna a prohibir el consum d'aigua en 25 municipis

L'Ajuntament de Bovera va repartir unes 750 botelles d'aigua embotellada d'1,5 litres entre els veïns arran de la prohibició d'utilitzar aigua de boca per beure i cuinar
Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga
photo_camera Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga

Els 25 municipis que formen part de la Comunitat d'Aigües de les Garrigues estan des d'aquest divendres sense poder consumir aigua de l'aixeta per beure i cuinar. És la segona vegada en un mes que la presència de pesticides al punt de captació d'aigua provoca restriccions i, davant d'això, l'Ajuntament de Bovera ha optat per repartir unes 750 botelles d'aigua embotellada entre els veïns.

A banda de Bovera, els municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues que han quedat afectats per la prohibició de consumir aigua de l'aixeta són l'Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Cervià, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa.

Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga
Ampolles d'aigua repartides a Bovera ©AnnaBerga

Un camió va descarregar set palets amb botelles d'aigua aquest dissabte al migdia a la plaça de la Bassa de Bovera. Són les 735 botelles d'1,5 litres que l'Ajuntament ha comprat per repartir-les entre els veïns arran de la prohibició d'utilitzar aigua de boca per beure i cuinar. Bona part de les botelles es van repartir durant el migdia i, de cara la setmana vinent, el consistori preveu tornar a repartir-ne enter la ciutadania.

I és que després que una incidència semblant deixés sense aigua potable els veïns durant gairebé una setmana, ara es tem que aquesta vegada la problemàtica s'allargui més dies

Així ho ha expressat l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, que diu que els nivells de pesticides a l'aigua han pujat i que l'aplicació de carboactius per millorar-ne la qualitat ja es troben a nivells molt alts.

Imatge del pantà d'Utxesa
Imatge del pantà d'Utxesa

A més, Acero ha criticat que l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència de Salut Pública no adrecin la problemàtica fins dimarts vinent. "Es veu que el cap de setmana la gent no beu ni menja, crec que s'haurien de fer analítiques avui mateix", ha dit Acero, que considera aquesta situació "una vergonya".

L'anterior episodi de contaminació que va afectar aquesta mancomunitat es va donar per finalitzat l'11 de maig quan es va rebre el vistiplau de l'Agència de Salut Pública. En aquella ocasió, els nivells de pesticides a l'aigua eren superiors als permesos i no es va autoritzar tornar a fer ús de l'aigua fins que els nivells d'aquestes substàncies als dipòsits municipals de la planta de Sarroca de Lleida van disminuir considerablement.

Comentaris