Ramaders, plataformes i ecologistes s'enfronten a Mollerussa per la planta de Tracjusa de Juneda

Els ramaders de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) van defensar el projecte de la planta de tractament de purins com una alternativa a la gestió de les dejeccions i la millora de l'eficàcia de la recollida selectiva en les garrigues i el Pla d'Urgell

Un gran nombre de ramaders i membres de GAP assisteixen a la reunió
photo_camera Un gran nombre de ramaders i membres de GAP assisteixen a la reunió

Amb la consigna del dret a la salut de les persones la plataforma Volem respirar, Ipcena i altres moviments detractors, del projecte de la planta de tractament de purins projectada a Juneda, van organitzar aquest dimecres, en l'Ateneu Popular Plana d'Urgell, una assemblea informativa en la qual es va presentar el manifest anomenat, de Mollerussa. Un document en el qual les entitats organitzadores exposaven els arguments del perquè s'oposaven al projecte que qualifiquen d'incineradora.

Els organitzadors de l'acte no esperaven que una gran part del públic assistent serien ramaders i membres de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), entre ells el president Eduard Cau, qui va intervenir en diferents ocasions per aclarir detalls del projecte de la planta i els seus objectius, i insistir en el fet que no es tractava d'una planta incineradora.

Participants en el Manifest de MollerussaCau va deixar clar que la voluntat dels ramaders, que han participat en una inversió de prop de 12 milions d'euros, no és altra que solucionar el problema de les dejeccions ramaderes de les comarques lleidatanes i col·laborar en la gestió dels residus sòlids urbans de les Garrigues i del Pla d'Urgell. Cau va assegurar que els impulsors del projecte han dut a terme reunions informatives amb tot els que han tingut interès a conèixer el projecte i que en tot moment han sigut transparents amb els seus objectius.

GAP impulsa el projecte de recuperació de la planta de tractament de dejeccions ramaderes de Juneda, després que la suspensió de les primes a la generació elèctrica per part del Govern espanyol, fes inviables les instal·lacions de Juneda i Miralcamp.

Per la seva banda el portaveu d'Ipcena Joan Vázquez va insistir en els perjudicis del projecte per la salut de les persones, que s'havien de buscar alternatives a la gestió dels purins i als incompliments de la normativa per part de l'antiga planta de Tracjusa.

Comentaris