Ramaders del sector porcí protesten a Madrid contra el tancament de les plantes de purins

Els manifestants aboquen purins i tiren petards a les portes d'un Ministeri blindat per un centenar d'antiavalots

Manifestación por un sector porcino sostenible vista2
photo_camera Molts dels manifestants han exhibit pancartes de protesta.

Un miler de ramaders -cinc-cents dels quals procedents de Catalunya- representants del sector porcí i treballadors de les plantes de purins s'han concentrat aquest matí davant la seu del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme per reclamar una solució immediata per les 29 plantes de tractament de purins -6 de les quals són a Catalunya- que donen resposta a les necessitats de gestió de tots els excedents de purins en més de 2.000 explotacions ramaderes repartides per tot l'Estat.

Les plantes de gestió de purins s'han vist obligades a paralitzar la seva activitat degut a la imminent entrada en vigor del nou règim retributiu, que els produeix la fallida automàtica de manera retroactiva des del mes de juny del 2013.  La retallada unilateral en més d'un 40% de la prima a aquest tipus d'energia produïda per les plantes de tractament que proposa el Govern a través del Ministeri d'Indústria deixa a milers de ramaders sense cap solució a curt termini per la gestió dels excedents de purins de les seves explotacions.

Per aquest motiu les organitzacions convocants han exigit al Govern una solució immediata que permeti a les plantes de cogeneració de tractament de purins mantenir la seva activitat i als ramaders poder gestionar correctament els seus excedents. D'aquesta manera, ADAP, ANPROGAPOR, ASAJA, COAG, Cooperativas y UPA han entregat un manifest al ministre José Manuel Soria en el què proposen eliminar el caràcter retroactiu de la proposta legislativa del Ministeri, una moratòria del règim actual de al menys 2 anys que permeti al scetor buscar solucions alternatives i viables i per últim, la interlocució entre el govern i el sector afectat per conèixer el transcurs de les negociacions. En aquest sentit Rossend Saltiveri, representant d'Unió de Pagesos, confia que l'acte d'avui serveixi per obrir una via de diàleg amb el Ministeri d'Indústria per buscar una solució al sector, ja que considera que "no pot tancar-se en banda ni negar-se a modificar l'ordre ministerial".

Durant l'acte d'aquest matí els manifestants han expressat el seu malestar amb el vessament de purins davant el ministeri i a través de diferents pancartes que duien els propis ramaders, on s'hi podien llegir lemes com "En aquest país, la paraula del govern no val una merda".

El porcí és el sector ramader més important d'Espanya. Representa el 14% de la producció final agrària, i genera més de dos milions de llocs de treball, dels quals 200.000 són directes.  Aquest sector és un important motor de l'economia espanyola amb una producció de 3,5 milions de tonelades de carn, de les quals se n'exporten més del 40%.

El tancament definitiu d'aquestes instal·lacions implicaria la pèrdua de més de 5.000 llocs de treball entre directes i indirectes, la majoria al medi rural, i afectaria a les més de 2.000 explotacions ramaderes que gestionen els seus excedents a través de les plantes. L'impacte total estimat del tancament es quantifica en gairebé 350 milions d'euros.

Cal recordar que una de les dues plantes de tractament de Juneda, que fa tres setmanes que està parada, ja es planteja fer un ERO. Totes les plantes de l'Estat estan aturades perquè denuncien que la reforma elèctrica que prepara el govern espanyol les fa inviables. Al fet que els pagesos no saben on llençar els purins s'hi suma ara la situació laboral dels treballadors de les plantes de tractament, que generen energia.

Comentaris