02.07.2022 |
Territoris.cat

Set voluntaris netegen el pou de gel de l'Albi

L'objectiu passa per recuperar el patrimoni històric a través de la tasca desinteressada de la gent degut a la falta d'inversió pública

Després dels treballs de desbrossament el pou va quedar net i visitable
Després dels treballs de desbrossament el pou va quedar net i visitable
Set voluntaris netegen el pou de gel de l'Albi

Set voluntaris van acudir el passat dissabte a la cita organitzada pel Centre d’Estudis de les Garrigues, amb la co·laboració del Bar Casal, per netejar l’entorn d'un dels dos pous de gel de l’Albi, concretament el que està situat a la partida Riu de Set. 

Segons Ramon Miró, del Centre d'Estudis de les Garrigues, "aquesta es una de les primeres actuacions del CEG per la conservació del patrimoni, doncs com que els organismes oficials no tenen prou diners, l'esforç de la gent és la única manera factible de conservar-lo". Aquest pou, que data de l'any 1728, és el més gran de la comarca i té unes mides aproximades de vuit metres d’ample per deu d’alt. Els treballs que s'hi van efectuar van consistir en netejar l'exterior i desbrossar la zona, de manera que el pou torna ara a ser visible ja que les males herbes l'havien tapat per complet. Després d'aquesta acció el CEG prepara una altra activitat per tal de recuperar el pou, però tindrà lloc cap a la primavera, "ja que a l'hivern, amb les pluges i el temps, no la podem dur a terme", explica Miró. La tasca consistirà en treure la runa de l'interior del pou de gel i anivellar-lo, perquè tot i que l'interior del pou es troba bastant ben conservat "no és visitable".

Els pous de gel són unes construccions de pedra de grans dimensions construits per guardar-hi el gel. Només és visible la part més alta d'aquestes construccions, perquè la resta està edificada sota terra, per conservar la frescor. L'Albi compta amb dos pous de gel. L'un, que està en procès de recuperació, pertany a la presa de la comunitat de regants de l'Albi. L'altre, a Cal Cobero. 

Set voluntaris netegen el pou de gel de l'Albi
comentaris