El Vilosell commemora el centenari del primer cuplet en català escrit per Rossend Llurba

Els organitzadors destaquen la contribució de l'autor en la normalització de la llengua catalana a través de la música i la cultura popular

foto_3219446.1.
photo_camera Xavier Albertí, músic, compositor i director artístic del TNC, i l'alcalde del Vilosell davant casa on va néixer Rossend Llurba

El Vilosell ha organitzat aquest diumenge una jornada d'actes per commemorar el centenari del primer cuplet en català, 'La Font del Xirineu', escrit per un lletrista nascut en aquesta població de les Garrigues, Rossend Llurba.

Els organitzadors destaquen la contribució de l'autor en la normalització de la llengua catalana a través de la música i la cultura popular. Per això reclamen que la seva figura "tingui el reconeixement que es mereix" per part de les institucions catalanes a escala nacional. 

La jornada ha comptat amb ponències sobre la figura de Rossend Llurba i el que va significar el cuplet en català per a la cultura popular i la normalització de la llengua als anys 20 i 30 del segle XX. Un dels ponents ha estat el músic, compositor i director artístic del TNC Xavier Albertí.

Segons els estudiosos, Llurba va decidir escriure en català conscient que el cuplet, pel seu caràcter frívol i provocador, arriba al gran públic i, per tant, a un ampli sector de la societat. Per això, consideren que "va contribuint decisivament a la normalització de la llengua".

A l'acte també s'han interpretat cuplets en català per part de la coral de l'Escola de Música Freqüències de Vilanova i la Geltrú. 

El reconeixement l'ha organitzat l'Ajuntament del Vilosell, el Centre d'Estudis Locals del Vilosell, les Joventuts Musicals de Vilanova i la Geltrú i l'Escola de Música Freqüències, amb la col·laboració del Centre d'Estudis de les Garrigues, el Centre de Recerca Històrica del Poble Sec i el Celler Tomás Cusiné. també ha comptat amb el suport de l'Institut Ramon Muntaner i la Generalitat.