13.06.2021 |

15 DE MAIG

Les 10 propostes lleidatanes per gaudir de la Nit dels Museus

Qui entra en un museu és conscient de la màgia que es viu en ell just travessar la porta d'entrada. I ja quan aquesta visita s'experimenta en condicions excepcionals (per exemple, de nit, amb el clar de lluna entrant per la finestra), la sensació de tenir papallones a l'estómac encara es fa més evident, i gaudir de la cultura (aliment de l'ànima) es converteix en una experiència difícil de comparar.

nit museus22
Algunes de les propostes de la Nit dels Museus 2021 a Lleida
Les 10 propostes lleidatanes per gaudir de la Nit dels Museus

En el marc dels actes de la Nit dels Museus, els equipaments culturals lleidatans obriran les seves portes en horari nocturn el pròxim dissabte 15 de maig. Ho faran amb més ganes que mai, després de mesos incerts, d’obertura i tancament de portes per motius sanitaris, i amb l’emblema (i el convenciment total) de què la cultura és segura, i és tota una necessitat social.

La Nit dels Museus va néixer l’any 2005 amb la voluntat de promoure l’experiència cultural entre el públic europeu

1. Museu d’Art Jaume Morera
Els visitant podran gaudir de ‘Carles Porta. La casa infinita’, una mostra dedicada als darrers 25 anys de la trajectòria artística de l’il·lustrador, dissenyador gràfic i animador lleidatà.

A més a més, de 17:00 a 21:00 hores estarà instal·lada la PUCK Cinema Caravana, una caravana habilitada com a cinema on petits i grans podran descobrir el millor cinema d’animació d’autor d’arreu del món.

morera0

2. Museu de Lleida: diocesà i comarcal
Al Museu de Lleida es podran visitar les noves sales del gòtic, acabades de reformar i inaugurar, i l’exposició de gravats ‘Les guerres a Catalunya entre 1635 i 1714’, situada al cor de l’església.

Per altra banda, la plaça del museu acollirà ‘Emocionarium’ (a les 18:30 i 19:45 hores), una acció performativa benèfica a favor de Lleida pels Refugiats on es reflexionarà sobre el desarrelament de les persones desplaçades.

museu0

3. Roda Roda Museu de l’Automoció
Els amants del motor tindran una cita al museu Roda Roda, on es mostrarà la peça del trimestre. Es tracta de d’un conjunt de motocicletes de la Guàrdia Urbana que han prestat servei a la Secció de Motoristes.

Tanmateix, es mostrarà ‘Evycsa, una moto poc habitual’, un exemplar del 1956 de la marca catalana de producció efímera, totalment restaurada per Joaquim Serret. A les 20:00 hores hi haurà una visita comentada.

roda0

Aquesta proposta s’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que enguany té com a lema ‘El futur dels museus: recuperar i reimaginar’

4. Dipòsit del Pla de l’Aigua
La mostra més impressionant de l’arquitectura de l’aigua a Lleida obrirà les portes de 19.00 a 22:00 hores, i anima al públic a descobrir els seus secrets i a compartir les imatges que s’hi facin amb l’etiqueta #NitalDiposit.

pla0

5. Castell dels Templers de Gardeny
La Domus templera oferirà visites guiades a les 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00 i 20:30 hores. Aquestes explicaran la història i el mite de la Casa de Gardeny i en acabar, hi haurà una petita sorpresa per als assistents.

gardeny0

6. Centre d’Art La Panera
La casa de les darreres tendències artístiques a Lleida atansarà al public les exposicions ‘Graves’, de Lara Almarcegui; ‘Pastoral’, de David Bestué; ‘Abril que fas florir les roses’, de David Bestué, a la miniPanera; i ‘L’Almud de cadascú’, de Caniche Editorial, a cura d’Anna Roigé.

A les 18:00 i 20:00 hores es faran visites guiades a les exposicions, i a les 19:00 hores, Alfredo Costa Monteiro, Shockwave, intervindrà per dispositiu electroacústic.

panera0

7. Seu Vella
A banda d’oferir portes obertes, l’equipament emblema de la ciutat oferirà al públic les visites guiades ‘Enigmes de la Seu Vella’ (a les 19:30 i 20:00 hores),  on es revelaran els aspectes menys coneguts i difosos del monument.

seu0

Enguany les activitats tindran lloc entre les 17.00 i 21.00 hores, i totes requereixen inscripció prèvia

8. CaixaForum Lleida
La seu a Lleida de la Fundació bancària obrirà les portes de l’exposició temporal ‘Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna’, que rememora la celebració dels 50 anys d’aquesta fita, un dels èxits més impactants de la humanitat. La mostra convida a reflexionar sobre què ens espera en el futur espacial.

apollo0

9.  Mercat del Pla
Presenta l’exposició ‘Feminista havies de ser’, comissariada per Natza Farré, la qual reivindica el feminisme d’una manera diferent i creativa. El relat expositiu mostra com el masclisme embolcalla i condiciona la societat i porta a la invisibilització de les dones per a situar-les en un segon terme en molts àmbits.

A les 17:00, 17:30, 18:00 i 18:30 hores s’oferiran visites comentades.

fem0

10. Museu de l’Aigua
El Campament de la Canadenca apropa al públic l’exposició ‘La vaga de la Canadenca’, una mostra commemorativa del centenari de la gran vaga de 1919, que va iniciar-se a l’empresa hidroelèctrica La Canadenca i que va paralitzar Barcelona. Va suposar l’assoliment de la jornada laboral de vuit hores.

A les 18:00 hores s’oferirà la visita guiada ‘Camarasa i la vaga de la Canadenca’, a càrrec de la comissària Dolors Domingo.

vaga0

Les 10 propostes lleidatanes per gaudir de la Nit dels Museus
comentaris