La consellera Teresa Jordà inaugura la Fira de Sant Miquel reivindicant el suport al sector agrari i agroalimentari català

Després d'un intercanvi de retrets amb joves agricultors, que l'han increpat a l'entrada del recinte, la consellera ha destacat que ha sigut un any especialment complicat per al sector agroalimentari que, en general, està patint importants tensions econòmiques
Acte inaugural Fira de Sant Miquel de Lleida ©JosepAPérez
photo_camera Acte inaugural Fira de Sant Miquel de Lleida ©JosepAPérez

“Amb el nostre camp ens hi va el futur, i garantir la seva supervivència i sostenibilitat tant ambiental com social i econòmica del sector és l’única manera de garantir la sobirania alimentària del país”, amb aquestes paraules ha finalitzat el parlament la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en l'acte d'inauguració de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

La consellera Teresa Jordà en la Fira de Sant Miquel de Lleida ©JosepAPérez
La consellera Teresa Jordà en la Fira de Sant Miquel de Lleida ©JosepAPérez

Després d'un intercanvi de retrets amb joves agricultors, que l'han increpat a l'entrada del recinte, la consellera ha destacat que ha sigut un any especialment complicat per al sector agroalimentari que, en general, està patint importants tensions econòmiques provocades per causes alienes, com la guerra d’Ucraïna o l’històric episodi de gelades de l’abril. “Una situació en què, com sempre, hem estat al costat del sector, treballant intensament per pal·liar de la millor manera possible aquestes conseqüències negatives”.

Josep Agricultors reclamen menys burocràcia en el sector ©JosepAPérez
Josep Agricultors reclamen menys burocràcia en el sector ©JosepAPérez

La consellera ha destacat que “la mobilització econòmica sense precedents per part del Govern, que arriba als 100 milions d’euros. Perquè la pagesia sempre hi és quan la necessitem. I volem deixar clar que el Govern també hi és per a ells. En aquest sentit, la consellera ha insistit que “no ens podem permetre perdre ni una sola hectàrea més de conreus, ni cap més explotació agrícola ni ramadera”.

Jordà ha remarcat el gran impacte de la invasió russa d’Ucraïna, que està afectant la pràctica totalitat dels països europeus, i que s’ha fet sentir de forma especial també en el sector agrari i agroalimentari català, amb l’espiral alcista de preus de les matèries primeres conjuntament amb l’increment dels costos energètics i dels fertilitzants que han provocat importants tensions financeres al sector primari, i una crisi de costos que ja afecta totes les baules de la cadena alimentària.

Teresa Jordà ha explicat que no és partidària dels ajuts directes, però el Govern català s'ha vist obligat ha posat a disposició del sector una primera línia de finançament de 60 milions d’euros destinada a proveir de liquiditat a productors del sector primari, amb els interessos bonificats, i que s’ampliarà la dotació inicial en cas que sigui necessari.

Acte inaugural Fira de Sant Miquel de Lleida ©JosepAPérez
Acte inaugural Fira de Sant Miquel de Lleida ©JosepAPérez

La consellera ha recordat que enguany la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i ‘Eurofruit’, que se celebrarà fins al pròxim 2 d'octubre, coincideixen, també, amb la primera edició de la Setmana de la Transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, i el primer Congrés de la Bioeconomia.

En l'acte inaugural han acompanyat a Teresa Jordà els secretaris d’Alimentació i d’Agenda Rural, Carmel Mòdol i Oriol Anson, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, entre altres autoritats. 

Comentaris