19 d’octubre

Una conferència explicarà el traslladat de lleidatans al Valle de los Caídos

A càrrec de la Dra. Queralt Solé i Barjau, professora de la UB i antiga responsable de la Unitat de Fosses Comunes del Memorial Democràtic

Vista del Valle de los Caídos. Fotografia: Cedida.
photo_camera Vista del Valle de los Caídos. Fotografia: Cedida.

El pròxim dimecres 19 d'octubre, a les 19.00 hores, la Sala Jaume Magre acollirà una nova conferència al voltant de la Memòria Democràtica a Lleida.

Es tracta de 'Del cementiri de Lleida al Valle de los Caídos', que explicarà el que es coneix al voltant dels trasllats de les restes dels caiguts durant la Guerra Civil des del cementiri de Lleida al Valle de los Caídos

A més, analitzarà l'organització, emplaçament i circumstàncies del monument, la idea inicial i l'execució del que s’ha convertit en la fossa més gran de la Guerra Civil i que es manté plenament identificat amb el Franquisme, encara que el dictador en fos exhumat l’any 2019.

La conferència serà a càrrec de la Dra. Queralt Solé i Barjau, professora del d’Història i Arqueologia a la Universitat de Barcelona, antiga responsable de la Unitat de Fosses Comunes del Memorial Democràtic de Catalunya. Val a dir que Solé i Barjau ha treballat una línia de recerca centrada en la història del Valle de los Caídos, fet que l’ha portat al fet que l’Estat espanyol li encarregui (2021) un estudi focalitzat en aquelles persones que sol·liciten l’exhumació dels seus familiars del mausoleu franquista, i ha iniciat una altra línia d’investigació centrada en arqueologia del món contemporani, promovent l’excavació de diversos jaciments d'aquest període bèl·lic (Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs, Flix i Gavet de la Conca) i de proto-indústria del segle XIX (Riba-roja d’Ebre).

Comentaris