Lleida, escenari de 'Lo Crit', la 1a Fira del Llibre Crític de Ponent

Aquesta nova cita cultural lleidatana ha comptat amb una zona de parades, dos debats, una sessió de contacontes rebels i un recital de poesia

El debat 'Ètica i digitalització: La filosofia en l'era digital, per què?', la primera activitat de Lo Crit. Fotografia: Lo Crit.
photo_camera El debat 'Ètica i digitalització: La filosofia en l'era digital, per què?', la primera activitat de Lo Crit. Fotografia: Lo Crit.

El passat dissabte 15 d'octubre, la Plaça de la Catedral va abraçar la primera edició de 'Lo Crit', la Fira del Llibre Crític de Ponent. Una proposta nova, arriscada, i totalment necessària, impulsada des de la Biblioteca Anarquista Maria Rius, i que facilita als lleidatans i lleidatanes la presa de contacte amb aquells escrits crítics amb la situació política i social d'abans i ara.

'Lo Crit' ha vingut per quedar-se, i ha sabut sumar esforços i energies amb editorials (Editorial Fonoll, Editorial Karwán, Pagès Editors), llibreries (la irreductible, El Genet Blau, Argonauta, El Refugi) i diversos col·lectius (Ateneu Cooperatiu La Baula, Biblioteca Municipal de Pardinyes, Ponent amb Kurdistan, Revista Plec) de la ciutat de Lleida que no es conformen a quedar-se amb els braços plegats davant la societat; i que creuen fermament en la seva missió de construir una societat més justa i igualitària despertant l'esperit crític de petits i grans.

'Lo Crit' s'aixecà ben d'hora, ben d'hora, i apropà tota mena de lectures crítiques als curiosos i curioses que transitaven per l'Eix Comercial lleidatà, així com diverses activitats dinamitzadores

El tret de sortida vingué de la mà del debat 'Ètica i digitalització: La filosofia en l'era digital, per què?', basat en el llibre juvenil 'En què pensen els robots?'. Hi va participar en Pau Valls i la Júlia Martín, coautors de l'obra, així com el professor de filosofia Eduard Batlle i la professora de tecnologia, Saba Cabello.

Al migdia, arribà el torn de la poesia amb el recital d'Amat Baró, i a la tarda els petits i petites van poder gaudir d'una sessió de contacontes rebels, de la mà de la Mertxe París, de la llibreria El Genet Blau.

Quant a la tarda, el feixisme passat i present prengué protagonista a la taula rodona 'Com entendre i confrontar-se a l'extrema dreta en l'actualitat', moderada per la periodista i escriptora Ivet Eroles. En aquesta hi varen participar na Jordina Arnau, coautora de 'Guia pràctica contra l'extrema dreta'; Eva Lega, autora de 'Barri Noguerola de Lleida. Poder popular antifeixista (1936-1938); i Adam Majó, autor de 'Set de mal, desxifrant el feixisme del segle XXI'.

'Lo Crit' ha encès la flama; ara esperem que, entre tots i totes, sapiguem mantenir-la viva i cuidem la segona edició d'aquesta fira.

Vista de les parades participants en Lo Crit. Fotografia: Cristina Mongay.
Vista de les parades participants en Lo Crit. Fotografia: Cristina Mongay.

Comentaris