Descobrim els 7 refugis climàtics de Lleida

Ens capbussem enmig dels refugis climàtics externs de la capital ponentina

Refugi climàtic del Parc de la Mitjana. Fotografia: Cristina Mongay.
photo_camera Refugi climàtic del Parc de la Mitjana. Fotografia: Cristina Mongay.

Qui ha dit que a l’estiu fa massa calor per perdre’s per Lleida?

Us convidem a (re)descobrir els seus 7 refugis climàtics externs, indrets que esdevenen una porta oberta a la natura, a recobrar la calma, a connectar amb nosaltres mateixos i, de passada, refrescar-nos durant les jornades més caloroses d’aquest estiu.

refugis climàtics

1. Zona Camps Elisis
CAPPONT
Servei bus: L2, L3, L5, L7
Direcció: Av. Tarradellas amb Av. Garrigues

A tocar del Pont Vell, es perllonga l’històric parc urbà traçat al segle XIX amb jardins d’estil francès i romàntic anglès. Aixopluga diversos edificis emblemàtics de la ciutat, com el Palau de Vidre, el quiosc de música la Glorieta, l’Escola dels Camps Elisis, d’estil noucentista; l’Aquàrium modernista i el monumental Cafè-Teatre dels Camps Elisis.

Perdre’s entre les ombres dels seus xops és tot un bany refrescant les tardes més càlides, sota la remor de les seves fulles i branques, entre rosers i hortènsies florides. Els Camps Elisis també disposa d’un joc infantil, un estany, una coberta de fusta, diverses escultures històriques i contemporànies, i l’emblemàtica Font de la Sirena.

Refugi climàtic dels Camps Elisis. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic dels Camps Elisis. Fotografia: Cristina Mongay.


2. Zona Parc Joan Oró – Parc de l’Aigua
PARC DE L’AIGUA
Servei bus: L6

Connectant la ciutat de Lleida i el barri de la Bordeta se situa la tranquil·la zona del Parc de l’Aigua. Ho fa a tocar de l’Escola Parc de l’Aigua i del Museu de l’Aigua. I és que la força hidràulica és tot un tret identitari d’aquests terrenys pel fet d’acollir el campament de la Canadenca. Compta amb una gran arbrada, una zona de pícnic, diversos espais adreçats al joc infantil, un petit estany i altres espais dirigits a la pràctica esportiva. Una zona ideal per passejar, per passejar amb bicicleta o, fins i tot, per practicar ioga.

Refugi climàtic del Parc de l'Aigua. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic del Parc de l'Aigua. Fotografia: Cristina Mongay.


3. Plaça de les Magnòlies
BALÀFIA
Servei bus: L5, L7, L8

Al cor del barri de Balàfia, i a tocar del seu Mercat Municipal, s’alça la Plaça de les Magnòlies, que pren aquest nom per acollir un grapat d’exemplars d’aquest arbre de la família de les magnoliàcies. Entre el maig i el juliol, els seus visitants poden gaudir de les seves imponents ombres, així com del perfum de les seves grans flors blanques.

Aquesta Plaça, a més, compta amb un gran parc infantil i una zona d’esbarjo adreçada als adults, així com amb diverses terrassetes d’establiments de restauració i cafeteria.

Refugi climàtic de la Plaça de les Magnòlies. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic de la Plaça de les Magnòlies. Fotografia: Cristina Mongay.


4. Parc de la Mitjana
PARDINYES
Servei bus: L4

La Mitjana és una de les àrees d’interès natural més representatives de Lleida. El seu perímetre s’estén al llarg de la ciutat a tocar del riu Segre, amb una zona humida d’una superfície aproximada de 90 hectàrees.

Pollancres, àlbers, verns i freixes; salzes, tamarius o esbarzers són algunes de les espècies vegetals que formen part del bosc de ribera, així com les llenties d'aigua, la boga, el canyís, el lliri groc i el jonc. La fauna que hi habita és molt destacable, sobretot, els ocells (l'ànec collverd, la polla d'aigua, la gavina, el martinet blanc, el bernat pescaire, l'arpella, l'esparver o l'àguila pescadora), tot i la presència dels amfibis, els rèptils, els peixos i alguns mamífers.

Una zona d’esbarjo i calma que permet passejar, practicar diverses disciplines esportives (canoa, bicicleta, etc.), realitzar pícnics així com l’observació de la fauna i la flora, especialment amb el suport del Centre d'Interpretació de la Mitjana.

Refugi climàtic del Parc de la Mitjana. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic del Parc de la Mitjana. Fotografia: Cristina Mongay.


5. Arborètum
CIUTAT JARDÍ
Servei bus: L6
Direcció: Enric Farreny, 49
Preu: 2 euros (entrada normal), 1 euro (entrada reduïda), gratuït el primer diumenge de mes

El Jardí Botànic Dr. Pius Font i Quer ocupa gairebé 7 hectàrees de terreny i s’alça molt a prop del Parc de Bombers de Lleida i la Facultat d'Agrònoms de la Universitat de Lleida. A més, forma part del Parc Científic i Tecnològic de Lleida.

En el seu interior s’hi pot contemplar una col·lecció de plantes vives de més de mig miler d’espècies d’arbres i arbustos de tot el món. El Jardí Botànic presenta quatre biomes arboris: boscos boreals, boscos caducifolis, boscos esclerofil·les i selves temperades.

Refugi climàtic de l'Arborètum. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic de l'Arborètum. Fotografia: Cristina Mongay.


6. Plaça Maria Rúbies
PARDINYES
Servei bus: L4, L5

A tocar de Corregidor Escofet, la dita Rambla de Pardinyes, i just darrere de l’Institut Josep Lladonosa, se situa aquesta illa urbana emprada com a espai verd. Val a dir que el seu perímetre compta amb una tanca de fusta que dona major seguretat a les corredisses i al joc de la mainada.

Compta amb zona infantil així com amb nombrosos bancs de fusta on llegir, prendre un gelat o conversar sota l’ombra refrescant.

Refugi climàtic de la Plaça Maria Rúbies. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic de la Plaça Maria Rúbies. Fotografia: Cristina Mongay.


7. Zona Espai de les Moreres – Jardins del Primer de Maig
MARIOLA
Servei bus: L3, L4

Espai verd situat al cor del barri de la Mariola, i que s’uneix a la Rambla de la Mercè, perllongant el carrer Joc de la Bola fins al CAP Primer de Maig. Compta amb un espai adreçat als vianants de 12 metres d’amplada i un carril bici, quelcom la converteix en una zona habitual on practicar esports. A tocar, hi ha habilitat un espai tancat per a l'esbarjo de les mascotes.

També disposa d’una àmplia zona enjardinada on gaudir de la fresca i del cant dels ocells.

Refugi climàtic de les Moreres. Fotografia: Cristina Mongay.
Refugi climàtic de les Moreres. Fotografia: Cristina Mongay.

A aquests 7 refugis climàtics externs s’hi suma un seguit de rambles, avingudes i espais verds recomanats per passeig, a causa de la presència d’arbres i la seva orientació respecte a la insolació

Per zones, es tractaria de: Pardinyes (Av. Pearson i Xavier Puig Andreu), Balàfia (Parc de les Vies i Plaça Capmany), Clot i Confluències (Humbert Torres, Parc Seu Vella i Santa Cecília), Mariola (Plaça Galícia), Universitat (Rambla d'Aragó i Jardins UdL), Escorxador/Instituts (Joana Raspall i Ton Sirera), Centre Històric/Noguerola (c/Major, c/Sant Antoni, Rambla de Ferran, i Plaça de la Pau), Cappont (Av. Dra. Castells, Jaume II, Parc Fluvial del Segre, Plaça Blas Infante, i Bosc Urbà Cappont), Magraners (c/Vila Rodona, Plaça Sant Joan XXIII, i Bosc Urbà de Magraners), Bordeta (Plaça Sant Jordi, Plaça Major, Bosquet de la Bordeta, c/ Campament, i Plaça Molí de Sant Anastasi), Secà de Sant Pere (Plaça Secà de Sant Pere, Jardins de Francesc Solana i zona arbrada del c/ Llibertat) i Llívia (Parc de Sant Anastasi).

Comentaris