Joan i Pep Monyarch converteixen en llibre les històries del seu padrí Josep sobre la guerra del Rif

Amb textos del Joan i dibuixos del Pep, l’obra explica les vivències al voltant d’un dels episodis més oprobiosos de la història d’Espanya
Presentaciódel llibre dels germans Monyarch De l’Urgell al Rif a l'IEI ©IEI
photo_camera Presentaciódel llibre dels germans Monyarch De l’Urgell al Rif a l'IEI ©IEI

De l’Urgell al Rif, podríem dir que és un relat gràfic d'un episodi de la nostra història narrada per persones que la van viure, amb els textos del Joan i els dibuixos del Pep avui podem conèixer com va viure el seu padrí Josep Monyarch de Ciutadilla, la revolta del nord del Marroc.

El meu germà Pep i jo vam ser uns privilegiats si es pot dir així, de què els nostres padrins (avis) ens contessin històries a les èpoques d’estiueig o al temps de collir les olives, a les tardes/ nits d’hivern, a la vora de la llar. No hi havia ni TV ni consoles i molt menys internet, ens conformàvem en escoltar i fer anar la imaginació en relació a aquelles històries de la guerra de l’Àfrica, i que no era altra que la revolta del nord del Marroc on va estar destinat a fer la mili a principis del segle passat. Així ho explica el Joan Monyarch, el perquè de la publicació.

Presentaciódel llibre dels germans Monyarch De l’Urgell al Rif a l'IEI ©IEI
Presentaciódel llibre dels germans Monyarch De l’Urgell al Rif a l'IEI ©IEI

L'any passat es complia un segle del conflicte del Rif, un fet que ha quedat somort pel pas del temps i no ha interessat reviure. Entre el 22 de juny i el 9 d'agost del 1921, el cabdill rebel Abd el-Krim, va derrotar a l'exèrcit espanyol, al voltant de la ciutat marroquina d'Annual, on van morir d’onze mil cinc-cents soldats espanyols. Les experiències que en aquella zona van patir gent com Josep Monyarch ara es poden conèixer en la publicació De l’Urgell al Rif, que ha publicat Pagès Editors, amb el suport de l'IEI, i trobarei a les llibreries.

Llibre dels germans Monyarch De l’Urgell al Rif a l'IEI
Llibre dels germans Monyarch De l’Urgell al Rif a l'IEI

Joan Monyarch ha estat professor al Col·legi Episcopal de Lleida i a l’Escola Politècnica Superior de la UdL. Ha estat membre de la Junta d’administració de la Mútua MUPITI i ha presidit el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. Ha estat membre del Consejo General de la Ingeniería de España i membre del Consell de Col·legis d’Enginyeria Tècnica Industrial de Catalunya. Ha format part del Consell Assessor de la Ciència promogut per l’Ajuntament de Lleida i ha presidit l’Associació de Col·legis Professionals de Lleida. Ha publicat ponències en congressos d’Innovació Educativa Universitària i també en Jornades d’Arqueologia Industrial organitzades pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Per la seva banda, Pep Monyarch ha estat docent de secundària i de formació professional també al Col·legi Episcopal. Humorista gràfic, dibuixant i il·lustrador, ha estat col·laborador de ‘Diario de Lérida’, ‘La Mañana’, ‘Segre’, ‘Hoja del Lunes’ i ‘Diari de Tarragona’. Ha col·laborat en llibres d’història i de llegendes amb Joan Bellmunt i ha il·lustrat el llibre ‘Cop d’ull a la història de Lleida’. Ha exposat caricatures en diversos espais de Lleida, com l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Paeria o la Biblioteca Pública.

Comentaris