La Diputació de Lleida elabora un pressupost de 153,1 milions per l'exercici del 2023

Talarn ha destacat que, entre la rebaixa del recurs als préstecs, l'increment del 5% de mitjana en les aportacions dels impostos estatals, especialment en el Fons Complementari de Finançament destinat a entitats municipalistes, ha fet possible disposar de més recursos en els comptes d'enguany
Presentació del pressupost de la Dipulació de Lleida del 2023 ©JosepAPérez
photo_camera Presentació del pressupost de la Dipulació de Lleida del 2023 ©JosepAPérez

Joan Talarn va presidir aquest divendres l'acte de presentació del pressupost de la Diputació de Lleida, qualificant els comptes de "consolidació" del sistema de repartiment de fons que la corporació ha seguit durant el mandat. Talarn ha afegit que s'ha pogut consensuar la proposta amb "molta facilitat" i presentar-la més aviat de l'habitual i, de fet, la intenció del govern és aprovar el pressupost 2023 al pròxim ple de novembre.

El president de la Diputació participava en l'acte acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, la portaveu d'ERC, Mercè Carulla, i la portaveu de JxCat, Rosa Pujol, tots ells representants dels grups polítics que gestionen l'ens provincial. Cadascun d'ells va desplegar les partides destacades dels comptes que ascendeixen a 153.189.922 euros, una xifra que s'ha incrementat en un 6,2% respecte a la de l'actual exercici.

Talarn ha destacat que, entre la rebaixa del recurs als préstecs, l'increment del 5% de mitjana en les aportacions dels impostos estatals, especialment en el Fons Complementari de Finançament destinat a entitats municipalistes, ha fet possible disposar de més recursos en els comptes d'enguany 

Mercè Carulla, Jordi Latorre, Joan Talarn i Rosa Pujol ©JosepAPérez
Mercè Carulla, Jordi Latorre, Joan Talarn i Rosa Pujol ©JosepAPérez

El pressupost pel 2023 incorpora com a novetat un pla triennal per a inversions de salut, que permetrà injectar fins a 24 milions d'euros en infraestructures sociosanitàries locals, com ara obres de sanejament, equips de salut i tanatoris, a raó de 8 milions d'euros anuals entre el 2023, 2024 i 2025. Talarn ha justificat la creació d'aquest nou pla perquè un dels motius que ajuda a "arrelar persones al territori és disposar als municipis de bons serveis vinculats a la salut de les persones".

Per la seva banda Jordi Latorre ha destacat l'aportació de dos milions d'euros als consells comarcals per tal que convoquin places de secretari i intervenció, que facin possible donar suport tècnic als ajuntaments. El vicepresident va afegir que els comptes incorporen un nou pla d'ajuts de sostenibilitat i mobilitat dotat amb 1,25 milions d'euros per a la instal·lació de carregadors elèctrics, compra de vehicles elèctrics i bateries energètiques en edificis municipals, entre altres millores, i l'increment d'1 milió en la partida de l'àrea. 

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol va desplegar els detalls de la partida de l'àrea que s'eleva a 5,4 milions d'euros, una xifra que té com a objectiu  consolidar els bons resultats de visitants i pernoctacions en terres lleidatanes.

En el vessant cultural, Mercè Carulla va explicar que l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) crea una línia d'ajuts per a museus locals dotada amb 400.000 euros, que vindrà a reforçar els 1,5 milions del Pla de Suport a les activitats culturals municipals.

Carulla va destacar commemoracions rellevants programades pel 2023, com el centenari del naixement de Josep Vallverdú i Joan Oró, així com el centenari de la mort del Noi del Sucre, Salvador Seguí, i els 900 anys de la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll 

El govern de la Diputació de Lleida preveu aprovar el pressupost en el ple del mes de novembre, per tal de poder-los fer efectius amb data 1 de gener de 2023.

comentaris