tardor

L'exili, l'eix vertebrador de les activitats de Memòria Democràtica d'aquesta tardor a Lleida

Una exposició, quatre conferències i un espectacle musico literari, entre elles
Exili republicà.
photo_camera Exili republicà.

De cara a la tardor entrant, el departament de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida prepara un seguit d'activitats que conviden de nou a la ciutadania a seure i reflexionar col·lectivament al voltant dels fets traumàtics del seu passat recent.

La temàtica escollida, en aquesta ocasió, ha estat l'exili republicà, el conjunt de desplaçaments efectuats durant la Guerra Civil, i la immediata postguerra, que abocà a milers de persones a abandonar casa seva per motius polítics.

Tots els actes seran gratuïts i tindran aforament limitat. Per assistir-hi, s’haurà de sol·licitar la reserva prèvia de l’entrada.

La carta de presentació d'aquest ventall d'activitats és l'exposició 'A nation in retreat, La retirada vista per les agències internacionals', que es pot visitar fins al 27 de novembre a la Biblioteca Pública de Lleida. La mostra està formada per una selecció de fotografies enviades per les agències internacionals de periodisme entre el 26 de gener i el 10 de febrer de 1939, i que mostren el gran èxode republicà que va dur prop de 500.000 persones a l'altra banda dels Pirineus.

Exili republicà.

El dissabte 9 d'octubre tindrà lloc l'acte d'homenatge a l'activista antifeixista catalana, supervivent dels camps de concentració nazis, Neus Català, amb motiu de l'aniversari del seu naixement. Tindrà lloc al carrer que porta el seu nom, situat al barri de Pardinyes, a les 12.00 hores.

El divendres 15 d'octubre, a les 19.00 hores, la Sala Jaume Magre acollirà la conferència 'Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936: els 'catalans de Gènova', a càrrec de Rubèn Doll-Petit.

El diumenge següent, dia 17 d'octubre, a les 19.00 hores, tindrà lloc al Cafè del Teatre de l'Escorxador la representació de l'espectacle musico literari 'Exilio'. Anirà a càrrec d'Àlex Brendemühl i el ritme de la guitarra de Nora Buschmann.

Exili republicà.

El dissabte 23 d'octubre serà el torn d'un nou itinerari per a la recuperació de la Memòria Democràtica. En aquest cas, el Mercat del Pla acollirà la ruta virtual 'Viatge al cor del terror nazi: els camps de concentració i d'extermini'. Començarà al voltant de les 19.00 hores, i el seu ponent serà en Juan Manuel Calvo Gascón, president de l'Amical de Mauthausen i altres camps.

Seguidament, estan previstes tres conferències més al voltant de l'exili. La primera, 'L'exili 1939, de la retirada a la diàspora', tindrà lloc el dijous 28 d'octubre a la Sala Jaume Magre (19.00 hores), i anirà a càrrec de Jordi Gaitx Moltó.

El dijous 25 de novembre prendrà el relleu 'La literatura de l'exili', amb la ponent Maria Bohigas Sales. Aquesta tindrà lloc a les 19.00 hores, a la Biblioteca Pública de Lleida.

Per últim, i tancant amb el cicle en homenatge a l'exili, tindrà lloc la conferència 'La resistència republicana a França', el divendres 26 de novembre (19.00 hores). Comptarà amb tres ponents, n'Henri Farreny (Amicale de Guerrilleros Espagnols en France), Fernando Sanchez i Raymond Cubells (Amicale des Anciens Internés du Camp du Vernet d'Ariège).

Programa de les activitats d''Exili', de Memòria Democràtica, de l'Ajuntament de Lleida.

Comentaris