LLEIDA fa un Nadal màgic, alegre i generós

En aquestes dates, Lleida adquireix un doble compromís: un cap a la seva ciutadania i un altre com capital
Enllumenat nadalenc de la ciutat de Lleida ©MarioGascón
photo_camera Enllumenat nadalenc de la ciutat de Lleida ©MarioGascón

La capitalitat és una gran responsabilitat per a les ciutats que l’exerceixen. D’una banda, per tot el que representa cap a la ciutadania perquè atresoren els seus serveis i equipaments, i de l’altra, per la seva influència en àmbit territorial. na situació que, analitzada amb certa meticulositat, té la seva complexitat. Gestionar el benestar d’un cens que ronda les 140.000 ànimes comporta esforç i dedicació. A tot això, s’ha d’afegir l’estructura administrativa i social, implícita a la capitalitat.

Lleida ha treballat en els darrers anys per aconseguir desplegar aquesta dualitat, projectant una ciutat més intel·ligent, sostenible i integradora,  que intenta  aconseguir la satisfacció i participació de tota la ciutadania. 

Activitats de la Guardia Urbans
Activitats de la Guardia Urbans

Al mateix temps, s’ha posat a disposició d’institucions, mpreses, i entitats científiques, educatives i industrials per acollir projectes i iniciatives que afavoreixin l’obertura d’activitats i una nova economia, que repercuteixi en la resta de les terres lleidatanes.
Aquí s’hi suma la influència del comerç, la cultura i el lleure, una influència que no s’ha de considerar competència, més aviat el contrari: ha de ser un complement de la dinamització de la demarcació, de la fortalesa i qualitat que representa la proximitat, i sobretot de la singularitat qualitativa de la vida rural.

Si observem amb aquesta meticulositat la Lleida capital, es fa evident que sempre resten coses a fer i millorar, com arreu . No obstant, la ciutat ha sabut compaginar la singularitat de la carrincloneria amb totes les necessitats de la connectivitat i els nous hàbits de consum i mobilitat. Passada la prova de la crisi sanitària, arriba un dels períodes més significatius de l’any. Dates en què la ciutat haurà de superar la prova de càrrega dels seus serveis i equipaments. Dates en les quals l’oferta de lleure, turisme, comerç i cultura ha d’anar més enllà de les fronteres del Segre.

Menairons recorren els carrers de Lleida
Menairons recorren els carrers de Lleida

La Paeria de Lleida ha programat un complex programa per donar resposta ha aquesta dualitat; ser capital i ciutat, una responsabilitat que es gestiona des de l’àrea de Cultura i Festes. Teatre, concerts, exposicions, parcs de lleure, tallers familiars, són algunes de les més d’una vintena d’activitats i propostes que s’han organitzat per complementar les vacances nadalenques i la celebració de les festes més familiars de tot l’any. El passat divendres es donava el tret de sortida amb l’encesa de l’enllumenat de carrers i places.

Visita de Miquel Pueyo als Casals de Nadal
Visita de Miquel Pueyo als Casals de Nadal

La decoració inclou enguany algunes novetats com el canvi d’il·luminació de l’avinguda Francesc Macià i la rambla Ferran, vials on, en comptes de guarnir els arbres com era tradició, s’ha optat per un cel estelat amb unes boles, elaborades al taller de l’Institut Municipal d’Ocupació i guarnides des de la Brigada d’Energia de la Paeria. També cal destacar la col·locació d’un Os guarnit a Francesc Macià i la projecció d’un espectacle de llum i música sobre la façana de la Paeria.

Els concerts musicals

El dissabte 3 de desembre obria el cartell musical Rabadàd amb un concert de nadales jamaicanes al Teatre Municipal de l’Escorxador. 
L’Auditori Enric Granados va presentar el dimarts 27 de desembre a les 20.00 h el Festival de Valsos i Danses amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, una de les cites emblemàtiques de la formació. Torna l’energia dels valsos i polques de la família Strauss i de la música popular centroeuropea. La màgia circular del vals gira al voltant d’una idea cíclica de la vida, que a finals de l’any se’ns posa de manifest també al voltant d’una escudella i carn d’olla. 

El teatre

Pel que fa als espectacles de teatre, en el marc de la programació de La Temporada Lleida, s’ha programat “El Testament” de Zum-Zum Teatre, dijous 22 i divendres 23 de desembre, al Teatre Municipal de l’Escorxador:  un peculiar testament en vida i vital; de records, arrels i identitats universals. Camp, barri i mapa del tresor.
També a l’Escorxador, com ja és tradicional, s'ha representat “Els Pastorets” a càrrec de Talia Teatre, 26 i 27 de desembre, i AEM Belles Arts, l’1 de gener. En Borrego i en Carquinyoli es tornen a trobar a l’escenari entre les fúries de l’infern i els amors de la Isabeló, es trobaran amb molts camins on hauran de discernir, però on sempre prevaldrà la seva amistat. 

Representació dels Pastorets
Representació dels Pastorets

A més, aquest any també s’inclou en la programació el Fum Fum Fum Festival, que se celebrarà del 26 al 31 de gener, a l’antic cine Goya dels Magraners, amb “Cançó de Nadal”, “L’aventura d’avorrir-se”, “La casa més petita”, “Gnoma”, “Polzet” i “Hamelí”.
En aquesta programació de La Temporada allers i altres activitats l ’Auditori Municipal Enric Granados ha programat 31 concerts; el Teatre Municipal de l’Escorxador, 16 funcions i el Teatre de la Llotja, 4 entre els quals hi ha una òpera i tres espectacles d’arts escèniques. Així mateix, s’ha programat  la celebració del Dia Internacional de la Dansa.

Fins al 5 de febrer, Sara San Gregorio presenta “Juguetoría. A l’altura del joc” a La Panera, una factoria de jocs i joguines fundada per Sara San Gregorio la tardor de 2020 a Medialab Prado com un laboratori de disseny i fabricació de joguines, en què juguem per dissenyar i dissenyem per jugar.
Juguetoría porta a l’espai miniPanera les primeres peces que van formar part del repositori físic i virtual de la factoria, amb què s’han provat sistemes constructius i possibilitats lúdiques i creatives que han donat lloc a altres projectes de disseny de joguines. 
 

Les exposicions

Exposició de pessebres i diorames
Exposició de pessebres i diorames

A la sala d’exposicions de l’Associació Res non Verba, del 22 de desembre de 2022 al 5 de gener de 2023, XXI Concurs infantil de dibuix dels Reis Mags de l’Orient, que organitza l’Associació dels Reis Mags de Lleida amb la col•laboració de l’Ajuntament de Lleida.
Al Museu de Lleida, fins al 8 de gener, es pot visitar l’exposició “Jaume Minguell. Camins encreuats. Joan Vila-Puig, Trepat. Joop Stekelenburg, Willy Noordam, Antoni G. Lamolla, Josep Vallverdú i Josep Minguell” en motiu del centenari “Jaume Minguell Miret 1922-2022”.
A la Galeria Espai Cavallers 31-33 es pot visitar del 4 de desembre al 20 de gener l’exposició col•lectiva “Di8 Nadals”.
El pati del Palau de la Paeria acull la mostra “Reis Mags. Los Reixos de Lleida”, organitzada per l’Associació Reis Mags de Lleida per tal de difondre la tradició de la celebració del dia de Reis a la ciutat de Lleida. La mostra compta amb fotografies històriques de les cavalcades a Lleida, així com una mostra de joguines procedents de la col·lecció Lo Baratillo i de vestits històrics que han lluït Melcior, Gaspar i Baltasar a Lleida. La mostra romandrà oberta fins al 4 de gener, la vigília de la Cavalcada.

 

La Factoria dels Reixos 

La Factoria dels Reixos, al pavelló Barris Nord
La Factoria dels Reixos, al pavelló Barris Nord

“La Factoria dels Reixos” torna a Lleida amb 8 sessions al Pavelló municipal Barris Nord els dies 1 i 2 de gener, amb diferents horaris i un preu de 5 euros, i serà gratuït per als menors de 2 anys. A més, també se celebrarà la tradicional Ruta del Camarlenc i la Cavalcada de Reis. La iniciativa, impulsada per La Paeria, compta amb la implicació del sector cultural amb la participació de 70 professionals i 50 artistes que portaran l’esperit nadalenc i dels Reis Mags a la ciutat.
Entre les novetats d’enguany, destaca que hi haurà interpretació de signes en tots els passis.

 

Els Reixos de Lleida estrenen nou web

S’ha de dir també que els Reixos lleidatans cavalquen sobre les noves tecnologies. Aquest any, estrenen nou web institucional, https://reismagslleida.org/, amb l’objectiu de visibilitzar la unió entre la tradició i modernitat. El nou web recull la història dels Reixos de Lleida any a any  i prop de 2.000 fotografies que han cedit persones anònimes, l’Arxiu Municipal (cedides per diferents fotògrafs) i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (del Fons Porta i de Gómez Vidal). 

Activitats de la Guardia Urbans
Activitats de la Guardia Urbans

Segona edició del Parc del Secà de Sant Pere

L’associació de veïns del Secà de Sant Pere torna a il·luminar el barri de l’esperit nadalenc amb la segona edició del Parc de Nadal. La setmana passada s’inaugurava l’espai, que s’ha col·locat al voltant de la Torre Queralt. La instal·lació ofereix un recorregut per diferents escenes que submergeixen al visitant en l’esperit nadalenc, i al mateix temps convida el públic familiar de tota la ciutadania de Lleida a visitar el barri del Secà de Sant Pere. El Parc nadalenc romandrà obert fins al dia 5 de gener. 

El Gran Camarlenc inicia la ruta per recollir les cartes dels infants de Lleida i entregar-les als Reis d'Orient ©AjLleida
El Gran Camarlenc inicia la ruta per recollir les cartes dels infants de Lleida i entregar-les als Reis d'Orient ©AjLleida

Parc de la Infància i la Joventut de Lleida

Cucalòcum i el Cucaesport, en paraules de l’alcalde Miquel Pueyo, “són un referent per als nens i nenes de Lleida i una bona eina per a què les famílies puguin conciliar la vida laboral i la vida familiar”.
Enguany Cucalòcum i Cucaesport tornarà a ocupar  el pavelló 4 de Fira de Lleida del 27 de desembre fins al 4 de gener, de les 10 a 14 h i de 16 a 20 h.
Cucalòcum i Cucaesport inclouran una vintena d’activitats de tipus lúdic, formatiu, cultural i esportiu, de salut i alimentació, educació i lleure; ludoteca; espai de la Xarxa d’Entitats de Lleure; una gran varietat d’atraccions infantils; Parc Viari de la Guàrdia Urbana; treballs manuals, entre molts altres. Un espai que organitza Fira de Lleida. Es pot consultar la programació en el web https://firadelleida.com/cucalocum/.

Comentaris