Lleida universalitza el servei públic de cangur per facilitar la conciliació

Es tracta d’un servei universal adreçat a unitats familiars amb infants de 4 a 12 anys a càrrec, empadronades a Lleida, que no disposin puntualment de recursos adequats per a la cura dels infants
Visita a l'escola Pràctiques I , + Temps x tu ©MarioGascón
photo_camera Visita a l'escola Pràctiques I , + Temps x tu ©MarioGascón

La Paeria de Lleida i la conselleria d’Igualtat i Feminismes van presentar a primers d’any el projecte +Temps x tu, una iniciativa que ampliava l’oferta del servei públic de cura i atenció puntual d’infants amb la voluntat de fer-la accessible a totes les famílies de la ciutat amb fills menors de 14 anys. 

La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes va arrencar un pla pilot a les escoles de Sant Josep de Calassanç i de Pràctiques I i a la ludoteca de la Bordeta, de dilluns a divendres, i els caps de setmana a les ludoteques de Balàfia, la Bordeta i Centre Històric, entre el 19 d’abril i el 23 de juny.

Visita a l'escola Pràctiques I , + Temps x tu ©MarioGascón
Visita a l'escola Pràctiques I , + Temps x tu ©MarioGascón

Segons explica la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, es tracta d’un servei universal adreçat a unitats familiars amb infants de 4 a 12 anys a càrrec, empadronades a Lleida, que no disposin puntualment de recursos adequats per a la cura dels infants. La voluntat del consistori ha sigut prioritzar famílies monoparentals, mares/tutores víctimes de violències masclistes i dones en situació d’atur de llarga durada o majors de 52 anys. 

El projecte va incrementar l’oferta de casals i s’inaugurava entre l’11 al 14 d’abril amb els Casals de Setmana Santa gratuïts per a infants a les escoles dels Camps Elisis, Joan XXIII i Pardinyes, adreçats a nens i nenes de 3 a 12 anys; una primera edició en la qual es van oferir 216 places, 72 per escola.

L’objectiu principal dels Casals de Setmana Santa va ser oferir un espai de lleure durant aquests dies de vacances per contribuir a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal dels pares i mares de la ciutat 

Pel que fa a les activitats esportives, el campus Esportmania va arrencar a finals de juny i es va prolongar fins al 9 de setembre. La convocatòria s’adreçava a nens i nenes de 4 a 14 anys, i es va dur a terme en dos torns oberts a una participació de 340 places.   

Preparant el casal de Nadal, enguany la Paeria també oferirà, per les vacances nadalenques, 624 places distribuïdes en dos torns: 128 per a infants de fins a dos anys i 496 per a nens i nenes de 3 a 12 anys.

Cartell + Temps per tu
Cartell + Temps per tu

Amb aquesta proposta es vol constatar que “Lleida és una ciutat educadora i amiga de la infantesa, que és aquella que té en compte totes les situacions familiars i intenta donar resposta a totes les necessitats possibles, fins i tot a aquelles que són fruit d’una emergència o d’una situació inesperada. Aquelles famílies que es troben en situació de vulnerabilitat han de ser les primeres que tinguem en compte”, tal com afirma el paer en cap, Miquel Pueyo.

La inversió del Govern en el programa +Temps x tu ha estat possible gràcies al suport del Departament  d’Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat, que va aportar 377.504 euros per al seu desplegament; una partida que forma part dels 1,2 milions que es van distribuir a la demarcació de Lleida i dels 20 milions que es van destinar a la resta de Catalunya.

Visita a l'escola Pràctiques I , + Temps x tu ©MarioGascón
Visita a l'escola Pràctiques I , + Temps x tu ©MarioGascón

Després del període experimental que va finalitzar el 22 de juny, la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes va anunciar, a principis de setembre, que reactivaria el projecte fins a tot el pròxim any 2023. En aquesta nova etapa, hi participaran les escoles de La Mitjana, Pràctiques I, Frederic Godàs i Parc de l’Aigua i, els dissabtes, a les ludoteques de Cappont i Centre Històric

Cada espai acollirà un màxim de 12 infants alhora amb monitoratge. Les famílies podran utilitzar el servei 3 dies a la setmana, amb un màxim de 3 hores cada dia per al mateix infant.

La consellera d’Igualtat i Feminismes. Tània Verge, va visitar la Paeria el mes de gener presidint l’acte de presentació del programa  +Temps x tu, i va manifestar que “quan avancem en el dret a la cura, estem alliberant de temps per les famílies, sobretot per a les dones, perquè la societat encara els assigna aquestes tasques de cura. És un temps alliberat que podran fer sevir per participar en el mercat laboral i en la vida social i política, i per gaudir de temps d’oci, d’aprenentatge personal o d’autocura. En definitiva, possibilita el desenvolupament personal de les dones per participar en la societat plenament i amb la garantia de tenir coberts el dret a les cures i el dret al temps”. Verge va assegurar que aquest projecte té “voluntat d’estabilitat en el temps perquè forma part de la transformació feminista que estem impulsant, on les cures i el temps són eixos centrals”.
Aquest projecte seria impossible de desplegar sense la complicitat dels ens locals i els seus respectius equips de treball de les àrees, socials, d’igualtat i de feminisme.  

Comentaris