La música i la cultura popular s'apoderen dels carrers de Lleida durant el dia àlgid de celebració de les Festes de Maig

Milers de persones van participar a les Matinals del Seguici i a l'ofrena floral i la processó en honor a Sant Anastasi

Els diables de Lleida actuen a la plaça Sant Joan sota la mirada de centenars de persones

Data de publicació: dissabte 11 de maig del 2024, 14:38

Localització: Lleida

Autor: Alba Mor
photo_camera Els diables de Lleida actuen a la plaça Sant Joan sota la mirada de centenars de persones - Foto: Alba Mor

Després de tres dies respirant l'ambient de festa major, Lleida va viure aquest dissabte el dia àlgid de celebració de les Festes de Maig en honor a Sant Anastasi. La capital del Segrià es va despertar amb les Matinades, on les colles de grallers van omplir de música els diferents carrers de la ciutat per passar el relleu als Trabucaires dels Trons i la seva galejada. La cultura popular també va agafar protagonisme amb els balls de bastons, els correfocs i els gegants de Lleida, entre altres, en un matí on la processó i l'ofrena floral van aplegar centenars de persones. Un altre dels plats forts d'aquest dissabte a la capital del Segrià va ser la Batalla de Flors on carrosses d'entitats i colles van omplir la Rambla Ferran de confeti.

La major part de l'activitat festiva a la capital del Segrià d'aquest dissabte es va concentrar a l'Eix Comercial. Davant l'edifici de l'Ajuntament, grans i petits van aprofitar l'ocasió de fotografiar-se amb els gegants de la Paeria. Es tracta de figures "històriques" de la ciutat, segons va apuntar un dels portadors, Marcel Salvia, qui també va explicar que Sant Anastasi és un dels quatre dies a l'any que les figures surten al carrer.

Els gegants de la Paeria davant l'Ajuntament de Lleida moments abans de l'inici de l'Anada a Ofici
Els gegants de la Paeria davant l'Ajuntament de Lleida moments abans de l'inici de l'Anada a Ofici - Foto: Alba Mor

En aquesta ocasió, els gegants van encapçalar l'Anada a Ofici de la corporació municipal amb els Macers, la bandera de la ciutat, els Heralds i els Signífers amb el Penó, les Trampes, les Trompetes i la Banda Municipal.

Així mateix, la cultura popular va fer acte de presència en diferents punts de l'Eix Comercial, com la plaça de la Paeria amb la Moxiganga de Lleida, la plaça Sant Francesc amb el ball de bastons i la costa del Jan amb el ball de valencians, entre altres. "Volem mantenir el ball de bastons tants anys com sigui possible", va explicar el president dels bastoners de Lleida, Xavier Ramon Molins. En la mateixa línia es va expressar la responsable del ball de valencians de Lleida, Ares Lozano, qui va explicar que en edicions enrere de la festa, van recuperar un ball després de 140 anys.

Els bastoners de Lleida durant un ball a la plaça Sant Francesc de Lleida en el marc de les Festes de Maig 2024

Data de publicació: dissabte 11 de maig del 2024, 14:38

Localització: Lleida

Autor: Alba Mor
Els bastoners de Lleida durant un ball a la plaça Sant Francesc de Lleida en el marc de les Festes de Maig 2024 - Foto: Alba Mor

Paral·lelament a les activitats a l'Eix Comercial, la ciutat també va acollir les jornades de portes obertes a l'Arborètum, al conjunt monumental del turó de la Seu Vella de Lleida i castell del Rei, així com al castell de Gardeny, el Museu de l'Aigua, al Molí de Sant Anastasi i al Roda Roda Museu de l'Automoció. Altres activitats destacades es van concentrar a la plaça Ricard Vinyes amb partides d'escacs al carrer i als Camps Elisis amb tallers i jocs de circ.

Després de la Batalla de Flors, que va donar el tret de sortida a les sis de la tarda, la ciutat va celebrar la Revetlla amb discjòqueis als Camps Elisis. Posteriorment, el públic va poder gaudir dels concerts de 'Burning', 'Tribade' o 'El Pony Pisador'.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement