'Per Nadal, el regal és Lleida': la ciutat brinda 180 propostes festives

La ciutat brinda un ampli programa nadalenc amb 180 activitats culturals i comercials, entre les quals una renovada Factoria dels Reixos i una instal·lació en record al Baratillo

La coral Veus.kat ha fet una cantada de nadales davant el gran avet natural que decora la plaça Paeria - Foto: Ajuntament de Lleida
photo_camera L'encesa dels llums de Nadal a la plaça de la Paeria - Foto: Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha presentat la campanya Per Nadal, el regal és Lleida amb l’objectiu de promoure la participació en l’àmplia oferta d’activitats que la ciutat brinda per aquestes festes. S’ha confegit una programació única que recull al voltat de 180 propostes impulsades per la Paeria i per altres entitats i institucions de Lleida, cites de caire comercial, cultural i social amb especial esment dels esdeveniments més lligats a la celebració del Nadal.

“Per Nadal, el regal és Lleida” és el reclam de la campanya publicitària que també s’ha presentat i que se centra en l’escriptura com a mode d’expressió de desitjos i il·lusions propis d’aquestes dates.

Els opis, autobusos urbans, xarxes socials i els mitjans de comunicació seran el canal d’aquesta nova campanya institucional

Així mateix, l’operatiu de comunicació al voltant del Nadal també inclou les mesures de seguretat i trànsit necessàries per gestionar l’increment de la mobilitat i la prevenció que cal activar en uns dies de major afluència a les àrees comercials de Lleida.

El paer en cap, Fèlix Larrosa, va presentar la setmana passada la campanya al Pati de la Paeria, on aquests dies es podrà visitar una instal·lació del Baratillo de Nadal. Larrosa va agrair l’esforç de les àrees municipals implicades i de les entitats de la ciutat que han fet possible treballar el programa nadalenc, amb activitats diverses. El paer en cap va remarcar el reclam de la campanya “Per Nadal, el regal és Lleida”, que incideix en Lleida i en el seu relleu com a capital, la segona de Catalunya. Així, en el marc de la campanya, a la ciutat es potenciarà el comerç, els mercats, els guarniments en els espais públics, la seguretat i la mobilitat, i el conjunt d’activitats tradicionals i culturals a la ciutat. L’alcalde va explicar també que la inversió que s’ha fet en la campanya és la més elevada destinada fins ara, uns 425.000 euros.

Entre altres, va destacar l’estrella de nadal, de 3x3, amb més de 2.000 punts led (90 metres en blanc i 90 m. en blau), que ja llueix a la Suda, sobre un màstil de 2 metres. També el màping que s'ha projectat aquest 1 de desembre a la façana de la Paeria i que es repetirà el 21 de desembre, la renovada Factoria dels Reixos, de la qual en donaran detalls més endavant; i la instal·lació en record al Baratillo, gràcies a Manel Gigó.

Activitats culturals

La regidora Pilar Bosch va ser l'encarregada d’explicar l’àmbit cultural i dels mercats. Bosch va agrair especialment l’activitat de les entitats i la ciutadania, remarcant que "és aquest el millor regal". La Regidoria de Cultura incorpora la programació de La Temporada i del Centre d’Art la Panera i afegeix les d’altres entitats com CaixaForum Lleida o el Festival Fum Fum Fum al Cine Goya de Magraners.

Els espectacles inclosos en LaTemporada i que es podran gaudir aquestes festes són: en l’apartat musical, els Cors Operístics, l’Escolania de Montserrat; el Festival de Valsos; el Musical Cabaret amb la Banda Municipal de Lleida; l’òpera de butxaca La balada d’en Solé Sugranyes; El so de l’aigua amb la Jove Orquestra de Ponent; i els concerts corals de l’Orfeó Lleidatà i de la Coral Shalom, entre altres. Pel que fa al teatre, s’han programat l’espectacle del Mag Lari Strafalari; l’obra Fizt Roy, de Jordi Galceran; El ardor, d’Alberto Cortés; el musical Baby Room!, d’Egos Teatre, i per als més joves, el muntatge Miranius, de la companyia De-paper.

La cultura popular hi té caràcter destacat, amb pessebres, cagades de tió, torronades, tallers temàtics, etc. Iniciatives d’entitats ciutadanes i associacions veïnals que apropen la festivitat als carrers

A més, el públic podrà gaudir de representacions dels Pastorets de la mà de Talia i AEM TOAR.

Mercats de Nadal

El primer dels tradicionals mercats de Nadal que començarà a funcionar és del Santa Llúcia, amb arbres i ornamentacions, que romandrà obert de l’1 al 24 de desembre a la plaça de la Catedral / Institut d'Estudis Ilerdencs. En la mateixa zona, també s’instal·larà el mercadet d’artesania, roba i complements, del 15 de desembre al 5 de gener.

Així mateix s’ha organitzat un Mercat de l’Hort especial Nadal, que tindrà lloc a la plaça de Sant Joan els dies 16 i 17 de desembre.

A més, hi haurà el Mercat d’Art i Exposició d’Artesania de Mans Unides fins al 3 de desembre a la Sala Alfred Perenya, el Mercat de les Idees d’artesans i artistes joves a la plaça de Ricard Vinyes durant dos caps de setmana, 16 i 17, i 23 i 24 de desembre, i el Mercat de la Rambla de Ferran.

El Baratillo de Nadal

La instal·lació El Baratillo de Nadal es podrà visitar al Pati del Palau de la Paeria de l’1 de desembre al 7 de gener.

La mostra està inspirada en les joguines de l’original i tradicional botiga del número 36 del carrer Major El Baratillo Leridano

S’han seleccionat una trentena de joguines molt variades i de totes les èpoques amb la finalitat de crear una composició visual, en un gran aparador, un escenari màgic tan com els que anys ençà despertaven la il·lusió als infants.

La posada en escena ha estat a càrrec del lleidatà Albert Lajara, un dels dissenyadors d’interiors de referència a la ciutat i territori, que compta amb una dilatada experiència de gairebé trenta anys en el sector.

La col·lecció de joguines formen part de la memòria de molts lleidatans i lleidatanes i pretén fer reviure una època en què la imaginació tenia tot el protagonisme en el món dels infants.

La Factoria dels Reixos i la Cavalcada

La Regidoria de Festes aglutina les activitats al voltant de l’arribada dels Reis d’Orient, que representa el primer i darrer cicle festiu de l’any. A la Casa dels Gegants s’instal·larà la mostra Què li darem que ben grat li sia?, organitzada per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, on s’exposaran diferents figures dels Reis d’Orient.

La recollida de cartes als Reis s’iniciarà el 22 de desembre, amb la instal·lació de les bústies reials en diferents punts de Lleida -a través de la Federació d’Associacions de Veïns de la ciutat- i mantenint com a punts fixos el Palau de la Paeria i la Casa dels Gegants. El recorregut del Camarlenc tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de desembre i 2, 3 i 4 de gener. També es realitzarà el tradicional sorteig per prendre part en la Cavalcada dels Reis, que tindrà lloc el 5 de gener. Abans, els dies 2 i 3 de gener, es posarà en funcionament la Factoria dels Reixos que, en la seva 4a edició, tindrà lloc al Teatre de la Llotja amb un total de 10 sessions. Les entrades ja es poden comprar en línia, a les taquilles del teatre, a l’estand Cultura-Lleida al mercat de Nadal a partir del 15 de desembre en horari de 10 h a 13.30 h i de 17 h a 20 h i a la Taquilla Factoria dels Reixos -Teatre de la Llotja- únicament els dies de funció: dimarts 2 i dimecres 3 de gener, de 9 h a 13 h i de 15 h a 20 h (només amb targeta bancària).

Seguretat ciutadana i mobilitat

Pel que fa al trànsit i la seguretat ciutadana, la tinent d’alcalde i regidora de l’àrea, Cristina Morón, va comentar que la campanya és activa des del 25 de novembre, i estarà en funcionament fins al 9 de gener.

Els objectius, va dir Morón, són promoure l’ús del transport públic; facilitar la mobilitat de vehicles i de vianants per la ciutat; oferir alternatives d’estacionament per a les persones que venen de fora per fer compres o per assistir a espectacles; permetre els treballs de càrrega i descàrrega, prevenir activitats molestes o fets delictius, i facilitar la normal activitat comercial. 

Pel que fa a l’oferta de places d’aparcament (sumant la zona blava, pàrquings de pagament i pàrquings gratuïts), n'hi ha un total de 9.029 que, comptant una rotació de quatre vehicles diaris, representarien 42.712 places.

La vigilància i regulació del trànsit se centrarà en els principals eixos urbans i en les cruïlles on cal evitar que els vehicles s’aturin i n’interceptin el pas d’altres. S’incidirà, sobretot, en el control dels estacionaments.

A més, la Guàrdia Urbana, amb el suport de Mossos d’Esquadra, incrementarà les patrulles de vigilància en horari comercial a les zones de major afluència de públic. A més dels serveis ordinaris, hi haurà serveis extraordinaris amb 4 agents més al torn de matí i 10 agents més al de tarda. Es controlarà la venda ambulant no autoritzada i es modificaran els horaris dels agents de barri a l’horari comercial -una vegada iniciades les vacances escolars- per incorporar-se plenament a la campanya de Nadal.

Autobusos de Lleida incrementarà el control sobre el funcionament de les diferents línies per mantenir la freqüència normal de pas i reforçarà les línies amb més nombre de viatgers. D’altra banda, la Paera sol·licitarà a les associacions de taxis que reforcin el número de vehicles en servei en els dies de major afluència de compradors a les zones comercials i que evitin parades i estacionaments que dificultin la circulació.

Comentaris