Premis PITA a la innovació tecnològica en el sector agroalimentari català

La Cooperativa d'Artesa de Segre finalista als Premis PITA 2024 per revaloritzar cultius sostenibles

Els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) reconeixen i distingeixen les cooperatives agràries, les agroindústries i els emprenedors joves i innovadors que han implementat innovacions significatives, ja siguin en forma de nous productes, processos o gestió empresarial

 

 

 

 

artesa
photo_camera La Cooperativa d'Artesa de Segre ha obtingut el reconeixement com a finalista en la modalitat Empresa Agrària -Foto: Coop. Artesa de Segre

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la seva satisfacció per la concessió del primer premi a Coselva i el reconeixement de finalista a la Cooperativa d’Artesa de Segre en els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2024 que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Els objectius d’aquest guardó són reconèixer la innovació tecnològica alhora que es promou la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat en el sector agroalimentari català.

coselva
Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA, ha estat guardonada amb el primer premi en la categoria d'Agroindústria - Foto: Coselva

Coselva, primer premi Agroindústria

Agrícola i Secció de Crèdit de la Selva del Camp - COSELVA, ha estat guardonada amb el primer premi en la categoria d'Agroindústria gràcies a un innovador molí que utilitza un sistema pioner d'extracció d'oli al buit, assegurant una millor conservació dels polifenols i altres compostos aromàtics en el seu oli d'oliva verge extra “Antara”. A més de millorar el rendiment de les olives, el molí presenta avantatges mediambientals, com una major eficiència energètica i la reducció de la demanda d'energia, gràcies a una coberta vegetal amb plaques solars i una caldera calefactant alimentada amb el pinyol sobrant de la moltura de l'oli.

Cooperativa d’Artesa de Segre, finalista Empresa Agrària

D'altra banda, la Cooperativa Agropecuària Artesa de Segre ha obtingut el reconeixement com a finalista en la modalitat Empresa Agrària. La cooperativa ha destacat per les seves iniciatives destinades a revaloritzar cultius sostenibles i adaptats al terreny, amb un enfocament particular en el desenvolupament de solucions agrícoles per promoure la producció ecològica.

Mitjançant l'ús de varietats tradicionals de cereals, com l'espelta i les lleguminoses de gra, han aconseguit una adaptació òptima a les condicions climàtiques i a les característiques del sòl, alhora que mostren una baixa exigència hídrica. Aquesta iniciativa també ha portat beneficis addicionals, com una fixació òptima de nitrogen al sòl, flexibilitat en la data de sembra per millorar el control de les males herbes i la creació d'un reservori de fauna auxiliar, contribuint al control biològic natural.

La FCAC destaca la notorietat d'aquestes cooperatives com a exemples destacats d'innovació i sostenibilitat en el sector agroalimentari català.

Comentaris