07.05.2021 |
Territoris.cat

La vuitena edició del certamen va presentar més de 500 referències de sabó

El certamen ha comptat amb la participació d’una quinzena d’artesans que es dediquen a l’elaboració de sabó així com una trentena d’expositors del territori que oferien una gran varietat de productes artesans.

Inauguració vuitena edició de Net. Fira del Sabó de Motgai
Inauguració vuitena edició de Net. Fira del Sabó de Motgai
La vuitena edició del certamen va presentar més de 500 referències de sabó

Centenars de persones han visitat aquest diumenge la 8a edició de la Net. Fira del Sabó de Montgai on es mostraven més de 500 referències de sabons entre els quals hi havia el tradicional sabó de cas, els també habituals sabons d'espígol, timó, argila, coco, cafè, xocolata... entre d'altres de més innovadors com el sabó de cànnabis, de tiramisú de taronja o de diferents espècies de l'Índia.

L'alcalde, Jaume Gilabert, ha destacat que l'objectiu d'aquesta edició era introduir els més petits en el món del sabó i conscienciar-los de la importància del reciclatge d'olis motiu pel qual durant tota la jornada s'han organitzat tallers infantils d'elaboració de sabó amb glicerina, colorants i espècies.

La inauguració del certamen ha anat a càrrec de Miquel Rodríguez, gerent del CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda), qui ha valorat molt positivament aquesta fira monogràfica d'artesania, ja que permet mantenir unes arrels de país i dóna als artesans saboners la possibilitat d'auto emprendre i dedicar-se professionalment a allò que els agrada. Rodríguez ha afegit que des del Govern de la Generalitat creiem fermament amb l'artesania que s'elabora a Catalunya.

El certamen ha comptat amb la participació d'una quinzena d'artesans que es dediquen a l'elaboració de sabó així com una trentena d'expositors del territori que oferien una gran varietat de productes artesans.

Durant tota la jornada, les mestres saboneres de Montgai han fet demostracions dels processos a seguir en l'elaboració del sabó recollit al Costumari Català, des de la bullida dels olis i greixos usats a l'obtenció de les preuades pastilles de sabó. També s'han ofert espectacles de bombolles de sabó i els capgrossos de la localitat han amenitzat el passeig dels visitants acompanyats dels grallers d'Agramunt.

Dissabte van tenir lloc les jornades tècniques de l'Associació d'Artesans Saboners de Catalunya, amb seu a Montgai. Enguany giraven al voltant de l'elaboració de tintures, extractes i maceracions aplicades a la cosmètica natural

Els participants en la primera Marxa Baix Sió de Motgai interiorS'ha de recordar que l'any passat es va posar en marxa l'obrador de sabó que acull saboners artesans de tot Catalunya i que actualment està funcionament a ple rendiment. El seu objectiu és que els artesans saboners del país puguin mancomunar serveis i infraestructures a la vegada que pretén desenvolupar una estratègia que permeti al sector obtenir un registre sanitari per poder comercialitzar el seu producte de la forma més àgil possible.

Per als més esportistes, a primera hora del matí s'ha celebrat amb molt èxit de participació, unes 350 persones, la primera marxa popular del Baix Sió que recorria els secans de la serra de Bellmunt-Almenara. Aquesta és una de les sis marxes del projecte Marxa.cat, que fa una aposta clara i pública entorn els hàbits saludables –pràctica de l'esport i alimentació saludable- i el compromís de respecte al nostre entorn. Estava organitzada pels ajuntaments de Montgai, Penelles, Bellmunt d'Urgell i la Sentiu de Sió i els participants podien escollir entre tres rutes: la dels Ànecs (4,4 km), la del Xoriguer (7,7 km) i la del Sisó (23,4 km).

La vuitena edició del certamen va presentar més de 500 referències de sabó
comentaris