Oli Castelló obté un nou reconeixement en la Fira de l'Oli de les Borges Blanques

El mestissatge de varietats i la passió per la terra ha consolidat un projecte familiar que destil·la qualitat
La família Aisina en l'estand de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
photo_camera La família Aisina a l'estand de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, en la seva tasca de suport i promoció al teixit socioeconòmic del territori, impulsa la xarxa de productes de proximitat Aliments del territori i tu amb l’objectiu de donar a conèixer els aliments locals i de qualitat de les terres lleidatanes.

Un treball conjunt de suport al sector agroalimentari del nostre territori que és possible gràcies a la col·laboració dels consells comarcals de les terres de Lleida, Pirineu i del Conselh Generau d’Aran, així com dels 400 productors i restauradors que hi participen i que fan possible la materialització d’aquesta iniciativa de desenvolupament rural a través de la promoció de productes agroalimentaris de qualitat.

Oli Castelló el millor verd de la Fira de l'Oli 2022 ©JosepAPérez
Oli Castelló, el millor verd de la Fira de l'Oli 2022 ©JosepAPérez

Aquesta xarxa de productes té dos mecanismes que contribueixen a l’assoliment dels seus objectius: la web-app Aliments del Territori i Tu (alimentsdelterritori.cat) i l'organització de mostres gastronòmiques en fires rellevants de terres lleidatanes: Fira Q de Balaguer, Fira Oli i les Garrigues, Fira de Sant Josep, Fira de Sant Miquel i la Fira de Sant Ermengol. Totes elles conformen un aparador itinerant que aglutina al seu voltant una selecció d’aquests productors i certàmens amb programes de tastos, activitats, demostracions, xerrades, etc., per difondre la tasca d’aquest teixit productiu, tan important per al desenvolupament econòmic del territori. 

Oli Castelló ha compartit aquest projecte en el marc de la Fira de l’Oli de les Borges, certamen que ha sigut de sempre un gran aparador que fa possible la interacció entre els productors i el consumidor, tal com assegura Gabriel Alsina.

El productor ha detectat que cada cop hi ha més sensibilitat pel consum de productes locals i que se'n valora la qualitat, de la mateixa manera que també es valoren cada cop més les propietats beneficioses de l’oli verge extra en la salut.

Tres generacions conreant oliveres a la Noguera

La Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues de les Borges Blanques ve essent el fòrum anual de referència del sector oleícola, en el qual es debat quins són els millors olis de l’anyada. Es fa, en part, a través del criteri de l'oracle del Panell de Tasts Oficials d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, que atorga un reconeixement als productors guardonats.

Entre els olis reconeguts d’engany, hi torna a ser la marca Castelló de la família Alsina, que ha obtingut el guardó al millor oli verge extra fruitat verd amarg. Els olis del molí de Castelló de Farfanya constaten la qualitat del producte any rere any, i han situat alguna de les seves varietats entre els millors durant les deu darreres edicions de la Fira de l’Oli i les Garrigues.

Gabriel Alsina en l'estand de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Gabriel Alsina a l'estand de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Els olis Castelló deuen la seva gran qualitat al mestissatge d'una trentena de varietats que, en el seu dia, va descobrir arreu del món Gabriel Alsina, el pare. Així, va adoptar unes oliveres que es van adaptar a la perfecció a la terra i la climatologia de la Noguera, donant com a resultat un oli verge extra de gran qualitat.

Els orígens d'olis Castelló es remunten al 1879, quan la família Alsina adquireix la participació en un molí a Castelló de Farfanya, una antiga instal·lació amb dues premses que al llarg dels anys s’ha anat transformant i ha anat incorporant noves tecnologies. L'evolució ha mantingut el segell de la recerca i un mètode de treball basat en el concepte de sostenibilitat, tot per obtenir olis destacats entre els millors del món. Aquesta transformació ha estat possible gràcies a la incorporació de Gabriel i Romina Alsina, representants de la tercera generació.

Els germans Alsina han pres el relleu del concepte original que van impulsar els avantpassats i hi han incorporat la tecnologia, la investigació i noves estratègies per mantenir i millorar la qualitat dels olis de la Noguera. Gabriel Alsina explica que l’oli Castelló sorgeix de 90 hectàrees d’oliveres que viuen a la comarca, a peu del Montsec, una situació privilegiada que imprimeix una singularitat en les olives, i que després es tradueix en la qualitat única de l’oli. És evident que les Garrigues també té les seves singularitats, però aquesta firma demostra, a més, que a les terres lleidatanes es produeix un dels millors olis del món.

La família Aisina en l'estand de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
La família Aisina a l'estand de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Gabriel afegeix que les oliveres que es van plantar l’any 2000 s’han cuidat d’una manera molt peculiar, pensant en la situació i climatologia de la zona, una particularitat que també ha sigut clau en l'elaboració dels olis únics. Aquest component especial no tan sols ha estat reconegut per la Fira de l’Oli, sinó que ho corrobora el centenar de premis que Olis Castelló ha obtingut arreu del món: Itàlia, Japó o Israel, per posar alguns exemples. Guardons que no té cap altre productor de Catalunya de les seves dimensions.

Oli Castelló ha obtingut, a més, una dotzena de reconeixements internacionals com una de les millors empreses i productors de qualitat en el món de l'AOVEP:

World Best Olive Oil (Düsseldorf)
Sol D’oro – Gold Medal Award (Verona)
Double Gold Medal - Athena International Olive Oil Competition (Atenes)
International Extra Virgin Olive Oil Competition 2017 (Japó)
Monocultivare rolive oil Gold (Milà)
L'Oro del Mediterráneo (Lecce)
Premios Mezquita (Córdoba)
L’Orciolo d’Oro (Pesaro)
Leon de Oro (Milà)
Premi Armonia (Jaén)
Domina International Olive Oil Contest - Gold Medal (Palermo)
Premi al millor fruitat Extra Verge verd dolç (Borges Blanques)

La família Alsina conrea anualment al voltant de 2,5 milions de quilos d’olives, procedents de 100.000 oliveres pròpies i d'altres productors de la zona. Castelló envasa en ampolla tota la seva producció per la venda al consumidor final, segons detalla Gabriel Alsina.

El jove productor creu que el període de restriccions sanitàries i preventives de la pandèmia han afavorit, en certa manera, el sector agroalimentari. “No ens podem queixar”,  assegura, malgrat que reconeix haver sentit la sotragada en el sector de la restauració, amb el qual mantenien una estreta relació.

Alsina assegura que la Fira de l’Oli de les Borges ha sigut de sempre un gran aparador que fa possible la interacció entre els productors i el consumidor. El productor ha detectat que cada cop hi ha més sensibilitat pel consum de productes locals i que se'n valora la qualitat, de la mateixa manera que també es valoren cada cop més les propietats beneficioses de l’oli verge extra en la salut. Els productors, remarca, "hem de saber aprofitar aquesta inèrcia, i afegir-la al valor de la terra i el paisatge de les terres lleidatanes en els quals conreem l’oliva".

Comentaris