L’empresa Torre Santamaria converteix en biometà el 100% dels residus orgànics

L’explotació ramadera de Vallfogona de Balaguer és l’única de l’estat espanyol capaç de revertir la totalitat del fem que produeixen les vaques en energies renovables

Imatge del generador de biometà en la granja Torre Santamaria @Torresantamaria
photo_camera Imatge del generador de biometà en la granja Torre Santamaria @Torresantamaria

L’empresa de la Noguera Torre Santamaria s’ha convertit en la primera explotació ramadera de l’Estat capaç de transformar la totalitat dels residus orgànics que produeix, en energies renovables. L’Any 2011, la granja de vaques de llet, va instal·lar un primer digestor per descompondre el fem dels animals en biogàs, combustible suficient per auto abastir les necessitats d'electricitat, calefacció i aigua calenta.

La voluntat d’innovaciò i de recerca de recursos ha portat a l’empresa a fer un pas més incorporant un nou procès d’enrrequiment del biogàs que generaba la primera instal·lació, per comvertir-lo en biometà, que es podrà inyectar a la xarxa de la companyia Nedgia – distribuidora de gas natural Naturgy-.

*Imatges cedides per l'empresa Torre Santamaria de Vallfogona de Balaguer

Torre Santamaria ha invertit en el projecte 4 milions d’euros, que financirà gràcies a l’acord de compravenda de biometà a llarg termini, que ha signat amb la companyia la comercialitzadora Axpo, el primer que es materialitza a l’Estat espanyol.

Els impulsors del projecte asseguren que es tracta de l’aposta per un combustible d'origen 100% renovable que contribuirà al compliment dels objectius de sostenibilitat marcats per Europa per a 2030.

Una solució energètiques d'origen 100% verd que contribuirà en la construcció d'un món més sostenible

La granja Torre Santamaría va ser la primera explotació lletera en aconseguir la certificació  en benestar animal (Welfair™) a Catalunya, i amb aquesta nova inversió, es convertirà en el màxim exponent de l'economia circular del sector primari. Amb una mitjana anual de 22 milions de litres de producció.

L’empresa situada a Vallfogona de Balaguer, va ser pionera en la implantació genètica A2, motiu pel qual van participar en la divulgació i participació en el projecte Fundació DiferenciaA2, una iniciativa que pretenia involucrar a empreses, professionals i Centres de recerca del sector làctic, en la divulgació dels beneficis de la llet A2, destinada a aquells consumidors que tenen intolerància a la lactosa.

Els experts expliquen que, la majoria d'aquestes intoleràncies, es deu a una mutació produïda per les vaques que, cansades d'estar sotmeses a l'estrès de la productivitat, van acabar eliminant de la cadena proteínica un aminoàcid. Els animals amb aquesta transformació eren capaços de produir més llet amb menys esforç

Imatge de les instal·lacions de la granja Torre Santamaria @Torresantamaria * Imatge cedida per Fundació DiferenciaA2

El projecte DiferenciaA2 es va gestar amb el suport del Centre Estratègic de Suport Empresarial i Tecnològic de Balaguer, encapçalat per Sebastià Farré i M. Teresa Pons, des de on es va treballar la col•laboració entre el món de l’empresa, la universitat i els centres de recerca, afavorint la transferència de tecnologia i el treball entre tot tipus d’entitats. La ubicació de la Fundació a Balaguer obeia a un sentit estratègic, de proximitat i de coneixement,  ja que a les comarques de Ponent la cabanya total és de més de 25.000 vaques, una tercera part del total de Catalunya.

El sector lleter lleidatà ha fet una aposta genètica per millorar la raça i aconseguir alts índexs de qualitat en detriment de la quantitat, motiu pel qual Lleida ha aconseguit desplegar explotacions úniques a Europa, segons la Fundació DiferenciaA2. El sector lleidatà compta actualment amb força suficient en origen per arribar al consumidor amb garantia de traçabilitat, de maneig, sanitat i seguretat alimentària. Sobre això, s'ha d'afegir la innovació de la Llet A2, que ha de significar un nou valor afegit que repercuteix directament en el ramader, ja que són les vaques les que produeixen aquest tipus de llet.
     

Comentaris