ACUDAM presenta un pla de xoc per fer front a la crisi que pateix el sector

Asemblea general d'Acudam
photo_camera Asemblea general d'Acudam

L'Associació Comarcal Urgell d'Ajuda al Minusvàlid (Acudam) s'afronta a una delicada situació, igual que la resta d'entitats socials de la demarcació de Lleida, davant de la nova legislació de salaris aprovada pel govern espanyol, que afecta els centres especials de treball que gestionen aquestes entitats. Un escenari en el qual l'entitat del Pla d'Urgell intenta trobar solucions que puguin garantir la seva continuïtat, i que es van exposar aquest dijous en el decurs de l'Assemblea General.

Participants en l'Asemblea general d'AcudamEl gerent d'Acudam, Jordi Morillas va explicar que la situació econòmica del sector s'ha vist agreujada principalment per la pujada del 22,3% de Salari Mínim Interprofessional (SMI), que afecta els Centres Especials de Treball (CETs) d'especial dificultat. Per altra banda aquests darrers deu anys un seguit d'esdeveniments han incidit de forma molt negativa en el sector, com la congelació de les tarifes dels concerts que afecten especialment als diferents serveis d'ocupacional i als diferents serveis residencials, així com l'entorn globalitzat.

Morillas també assegura que l'increment de l'IPC a Catalunya d'un 15,9% i altres factors que han contribuït ha asfixiat les entitats sense ànim de lucre que gestionen serveis d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.

Presentació del balaç del 2018 de l'entitat AcudamLa manca de solucions del Govern d'Espanya i del Govern de la Generalitat continua posant en perill la viabilitat del CETs de Catalunya. Cal tenir en compte que un CET sense ànim de lucre no només crea llocs de treball estables, sinó que la seva missió i funció social és acompanyar projectes de vida, contribuint a vertebrar el teixit social i econòmic al seu territori d'influència.

Durant el transcurs de l'assemblea s'han fet públiques les dades més rellevants del 2018; Acudam aglutina a 450 associats/des i es beneficien dels seus serveis 150 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. L'any 2018 ha estat especialment dificultós, amb una davallada del 10% dels ingressos respecte a l'any anterior, arribant als 9.717.876,55 euros, fet que ha ocasionat unes pèrdues per a l'any 2018 de 206.995,62 euros.

Comentaris