'Qui sembra recull': la Biblioteca de Mollerussa celebra 25 anys amb un programa especial

A les persones que acudeixin al servei de préstec a la biblioteca se'ls regalarà un punt de llibre plantable fet amb paper de llavors que conté un poema de Joana Raspall i que representa el creixement viscut al costat dels usuaris al llarg d'aquests anys
Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa arriba als 25 anys
photo_camera La Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa arribarà als 25 anys aquest 30 de novembre - Foto: Marina Pallàs Barta

L'any 1996, la Biblioteca Comarcal Jaume Vila obria les seves portes al cor de Mollerussa per apropar la lectura a la ciutadania, i també per obrir una porta més a la ciutat cap a l'amplíssim món de la cultura.

Aquest 30 de novembre, la biblioteca arribarà als seus 25 anys, i per celebrar el quart de segle, s'ha preparat un seguit d'activitats que s'estendran al llarg d'aquest mes dirigides a tots els públics i edats.

L'alcalde del municipi, Marc Solsona, destaca que, al llarg d'aquests anys, l'equipament s'ha caracteritzat per l'organització o impuls d'activitats més enllà de les seves parets. En aquest sentit, l'alcalde remarca la importància de la biblioteca com a "motor cultural de la ciutat".

Per repassar la seva història, s'ha creat un web especial que ens permet viatjar a través d'un cronograma que recull les principals grans fites de la biblioteca, i que han protagonitzat una multitud de notícies de la premsa del territori

La directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé, ha estat des dels seus inicis treballant amb i per l'equipament, des d’on participa activament en el programa de motivació a la lectura Municipi Lector. La directora explica que serà una exposició sobre la biblioteca vista des de la premsa i les principals notícies que ha protagonitzat l'equipament, Qui sembra recull, la que obrirà aquest cicle d'activitats de celebració dels seus 25 anys, concretament aquest divendres 12 de novembre, i que es podrà visitar fins el dia 30 d'aquest mes.

Els visitants de l'exposició entraran, a més, al sorteig de llibres i també vins i un menú al Monestir de les Avellanes, i a les persones que acudeixin al servei de préstec a la biblioteca se'ls regalarà un punt de llibre plantable fet amb paper de llavors que conté un poema de Joana Raspall i que representa el creixement viscut al costat dels usuaris "i la voluntat de continuar creixent", en paraules de Solé.

Des de l'any de la seva apertura el 1996, la Biblioteca Comarcal Jaume Vila ha rebut 1.800.000 visitants, ha fet 870.000 préstecs, ha organitzat 5.000 activitats en les què s'han comptabilitzat 342.000 participants

En tant que la biblioteca sempre ha tingut, entre les seves principals prioritats, el foment de la literatura infantil i juvenil, paral·lelament també s'organitzaran un seguit d'activitats dirigides als més joves i petits, com el laboratori-joc Els 25 imperdibles, ideada per Emma Bosch i Encarna Beltran i que proposa emparellar diferents contes amb un seguit d'objectes que s'exposen en pots de vidre i que els permetrà entrar a un sorteig de llibres, o un taller de reciclatge en què els nens hauran de confeccionar un personatge propi dels contes amb material reciclable.

Segons ha explicat el bibliotecari Josep Miquel Varea, el cap de cartell d'aquest cicle d'aniversari del quart de segle serà David Carabén, cantant de Mishima i autor de La forma d'un sentit: Les cançons de Mishima comentades per l'autor, que oferirà un concert acústic i una xerrada el 25 de novembre a la mateixa biblioteca.

Les activitats continuaran el 28 de novembre amb una obra de teatre familiar al Teatre l'Amistat, Mon petit souvenir de La Bleda, en col·laboració amb aquest altre equipament, amb qui oferirà entrades a 1 euro a les persones que presentin el carnet de la biblioteca. 

Aquest programa especial es tancarà amb una performance expositiva de l'il·lustrador Valentí Gubianas que es farà a l'entorn urbà del centre, on l'artista realitzarà il·lustracions sobre lectura al llarg de cinc dies, del 25 al 30 de novembre. L'alcalde destaca que aquesta és una acció que pretén establir una nova concepció de l'espai públic, reforçant-ne el seu component artístic i cultural.

Comentaris