Ho organitza Catalonia Sacra, un projecte de dinamització del patrimoni de l'Església

Alberto Velasco impartirà una conferència sobre el retaule gòtic de la Mare de Déu del Lliri

El retaule de l'església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig és un esplèndid testimoni del passat medieval de la vila, i un dels pocs d'estil gòtic que es conserva in situ a tota la plana de Lleida

2019100813330364755
photo_camera El retaule gòtic de la Mare de Déu del Lliri de l'església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig.

El retaule gòtic de la Mare de Déu del Lliri de l'església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig és un esplèndid i valuosíssim testimoni del passat medieval de la vila. Pel dissabte 20 de novembre a les 11.30 hores del matí, Catalonia Sacra, una iniciativa conjunta dels deu bisbats catalans per posar en valor el patrimoni cultural de l'Església i obrir-lo a la societat, ha organitzat una conferència sobre el retaule, un dels pocs d'estil gòtic que es conserva in situ a tota la plana de Lleida, i l'únic que es preserva al Pla d'Urgell.

La conferència anirà a càrrec del Dr. Alberto Velasco, i es farà davant de l'obra que es conserva a l'església de Sant Pere d'aquest municipi. La inscripció per aquesta activitat, proposta del Bisbat de Solsona i amb un preu de 6 euros, es pot fer a la web Catalonia Sacra.

El retaule de la Mare de Déu del Lliri és obra d'un mestre que va treballar en una àrea molt concreta que comprenia la Segarra, l'Urgell, el Solsonès i la Conca de Barberà. Fins fa poc era un pintor anònim a qui es coneixia com el Mestre de Cervera, degut a un retaule que hi pintà en aquella vila, però darrerament s'ha pogut descobrir que, en realitat, el seu nom era Joan de Rúa i residia a Montblanc. L'aparició del contracte del retaule de Sant Miquel de Verdú, avui conservat al Museu Episcopal de Vic, n'és la prova irrefutable i ha tornat a treure a la llum el nom d'aquest mestre, oblidat durant cinc segles.

Una quarantena d'activitats per donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església a Catalunya i País Valencià

L’activitat sobre el retaule de la Mare de Déu del Lliri tanca la quarantena de visites, conferències i tallers que han conformat l'agenda d'activitats de 2021 de Catalonia Sacra. Des del març i fins aquest novembre, 19 comarques del Principat i una del País Valencià han acollit una nova edició d'aquesta programació d'activitats única que vol donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església i que és fruit del treball en xarxa dels bisbats amb seu a Catalunya.

La programació ha mantingut, tot i el context de pandèmia, el nombre d'activitats programades en anys anteriors i ha recuperat algunes de les que es van haver de suspendre l'any passat a causa de la Covid-19. Les activitats proposades han fixat la mirada tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.
 

Comentaris