Els alcaldes del Pla d'Urgell demanen la rebaixa del preu de la recollida selectiva

Per cada tona de brossa que es porta a l'abocador els ajuntaments han de pagar 46,82 euros , al que s'afegeixen 53,10 euros del cànon de l'Agència de Residus de Catalunya, més 4,83 euros de la quota del conveni amb l'Ajuntament de Castellnou de Seana, en total a cada consistori pagarà pel servei 104,75 euros per tona de brossa que generi
Arxiu, abocador Castellnou de Seana
photo_camera Arxiu, abocador Castellnou de Seana

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell es va veure en l'obligació d'ajustar la taxa del servei de recollida d'escombraries que proposava als municipis per l'any 2021, a causa de la negativa d'un bon nombre d'alcaldes de la comarca. En el decurs del Consell d'alcaldes anterior al Ple d'aquest dilluns, els tècnics van presentar la proposta de les taxes pel pròxim exercici que contemplaven un increment de 37,19 euros per tona a 52,10 euros per tona, una xifra que els alcaldes van considerar que no era adequada, donada la situació financera dels municipis provocada per la crisi sanitària.

El Consell Comarcal va recollir la proposta dels alcaldes, i en el Ple del 2 de novembre es va debatre la proposta definitiva de la taxa per al tractament de residus al dipòsit controlat de Castellnou de Seana -segons l'enunciat del document- que serà pels Ajuntaments de 46,82 euros per tona, al que s'afegeixen 53,10 euros per tona del cànon de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), més 4,83 euros per tona de la quota del conveni amb l'Ajuntament de Castellnou de Seana.

En total a cada Ajuntament portar una tona de brossa a l'abocador l'hi costarà 104,75 euros, a diferència dels 89,12 que pagaven el darrer any

Càmeres de vigilància als contenidors sense efecte a Mollerussa

Segons va explicar el president del Consell Comarcal, Rafel Panadés en el Consell d'alcaldes es va parlar d'ajustar el cost del servei que aplica l'empresa que gestiona l'abocador de Castellnou, per la qual cosa els tècnics van reduir la previsió del tractament de lixiviats pel pròxim any al voltant de 1.500 metres cúbics. El lixiviat és el líquid que resulta de la matèria orgànica que fa cap inadequadament a l'abocador i de l'aigua de pluja que recull la bassa, i que s'ha de recollir i tractar amb el pertinent cost. L'ens comarcal té previs cobrir amb material impermeable la superfície de la bassa de l'abocador que ja està plena, per evitar la generació de lixiviats, segons Panadés.

El president també va destacar que l'ens no aplica les taxes, ni les pot modificar, vénen establertes per l'empresa adjudicatària, l'Agència de Residus de Catalunya, i el conveni amb l'Ajuntament de Castellnou de Seana. El que si pot fer, és ajustar el servei que es demana a l'empresa adjudicatària.

Panadés aclareix que el preu general de la taxa 104,75 euros per tona, en cada municipi afecta de manera diferent depenent de diversos paràmetres, entre ells la correcta separació de les fraccions de la brossa, que es tradueixen en retorns econòmics, o en el cas contrari penalitzacions si se supera el percentatge d'impropis en els contenidors. En aquest sentit l'increment de la taxa anirà del 3% al 14% depenent dels paràmetres.

Panadés fa èmfasi en destacar que l'objectiu de l'ARC és reduir tot el possible la quantitat de fraccions impròpies que arriben als abocadors, per seguir les exigències de la normativa europea, i per aquest motiu incrementarà el cànon cada any per tal que els municipis en prenguin consciència. L'any 2023 la taxa del Govern Català se situarà sobre els 70 euros per tona.

L'alcalde de Bell-lloc Ramon Cònsola, va explicar que la proposta inicial del Consell Comarcal no es podia acceptar, tenint en compte la situació dels empresaris petits i grans, molts d'ells sense factura des de fa mesos, a conseqüència de les restriccions de la pandèmia. Cònsola afegia que l'obligació de les administracions és estar al costat de les persones en situacions complicades com l'actual.

La proposta es va aprovar amb el suport de grup de JxCat i el grup d'ERC es va abstenir. El portaveu dels republicans, Carles Palau va explicar que l'abocador de Castellnou de Seana va acular una gran quantitat de lixiviats a causa dels aiguats de l'any passat, la qual cosa ha obligat a l'empresa concessionària a dur a terme una gestió extra en l'equipament. Aquest és un dels motius que els tècnics van utilitzar per justificar l'increment del preu, però també les exigències de l'Agència de Residus de Catalunya (ACR) que pretén penalitzar als Ajuntaments si no redueixen l'aportació de brossa als abocadors.

Arxiu, abocador Castellnou de SeanaPalau va afegir que així i tot, l'ens comarcal tenia l'obligació de buscar alternatives que no gravessin d'una forma tan considerable als municipis, donada la situació, i és evident que la responsabilitat dels ciutadans té a veure amb els resultats, però també les accions de pedagogia, conscienciació i mitjans de les administracions responsables. En aquest sentit el plenari també va aprovar engegar una prova pilot en tres municipis de la comarca, que consistirà a tancar part dels contenidors perquè els usuaris només els puguin obrir a través d'una identificació personal.

Comentaris