Experts alerten que Catalunya està vivint la pitjor sequera de la seva història i que els episodis seran cada vegada més freqüents

S'han presentat aquests resultats en el marc d'una jornada de la 151a Fira de Sant Josep, dedicada a la sequera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera La jornada s'ha centrat en els registres de pedregades dels darrers anys a les terres de Ponent - Foto: Fira de Mollerussa

Una vintena de persones han participat aquest dilluns al matí en la jornada '25 anys estudiant les Pedregades al Pla de Lleida i l'actual sequera en el context de canvi climàtic', emmarcada dins el programa de la 151a Fira de Sant Josep de Mollerussa, i que s'ha dut a terme a la Sala 3 dels Pavellons Firals.

La jornada ha estat organitzada per l’Agrupació Defensa Vegetal (ADV)  Terres de Ponent, amb la col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), Transformació Econòmica, Diputació de Lleida i Fira de Mollerussa. La jornada s'ha centrat en els registres de pedregades dels darrers anys a les terres de Ponent i l'actual episodi de sequera i ha estat inaugurada pel diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú i el president de l’ADV Terres de Ponent, Ramon Sarramona.

El cap de l'Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, ha explicat que una de les conclusions dels estudis de canvi climàtic apunta que les ratxes seques seran cada cop més freqüents i intenses

A més, segons els estudis realitzats, l'actual episodi de sequera és el pitjor i més llarg mai registrat a Catalunya, ja que el dèficit de precipitació va començar l'any 2020, per això Segalà l'ha qualificat d'una "persistència inaudita".

El Pla de Lleida disposa d'una extensa xarxa de granímetres, l'única a Catalunya que permet recollir dades reals sobre les pedregades mesurades en superfície. Elisabet Porta, tècnica ADV de les Terres de Ponent, ha parlat d'aquests registres durant els darrers 25 anys i de les tendències actuals, agreujades també per l'emergència climàtica.

La jornada també ha servit per presentar els projectes de futur del Servei Meteorològic de Catalunya i explicar com afectaran l'ADV i el Pla de Lleida, així com repassar l'evolució de la relació entre les dues institucions al llarg de vint-i-cinc anys.

Comentaris