Endesa crea estructures a les torres elèctriques del Pla d'Urgell per evitar la mort de cigonyes

Aquesta mesura s'ha mostrat efectiva en evitar que els animals s'electrocutin i causin microtalls a la xarxa elèctrica
Imatge de la instal·lació de l'estructura. Foto: Endesa
photo_camera Imatge de la instal·lació de l'estructura. Foto: Endesa

Endesa ha iniciat un programa innovador per protegir les torres elèctriques del Pla d'Urgell de la presència de cigonyes, evitant així els problemes causats per aquestes aus migratòries. Les cigonyes, que han trobat les torres un lloc atractiu per niar, han causat problemes com electrocucions i talls en el subministrament elèctric.

Per abordar aquesta qüestió, l'empresa ha desenvolupat una solució basada en una estructura geomètrica de fibra de vidre que cobreix el cap de les torres, impedint que les cigonyes puguin construir els seus nius.

"La forma triangular de l'aparell impossibilita que les cigonyes puguin construir el niu", explica Ramón Roig, responsable de l'equip tècnic d'Endesa a Lleida. Aquesta mesura s'ha mostrat efectiva en evitar que les cigonyes s'electrocutin i causin microtalls a la xarxa elèctrica, amb una reducció significativa en els incidents observats des que es va implementar.

L'any passat, Endesa va col·locar 20 prototips d'aquestes proteccions a altres municipis de la comarca, i ara s'instal·laran 7 més a Mollerussa i Miralcamp. L'objectiu és continuar protegint les infraestructures elèctriques sense afectar la població de cigonyes, que han mostrat tendència a migrar cap a arbres de la zona per nidificar.

A més, per gestionar els nius ja existents a les torres, els Agents Rurals treballen per recollir els ous o els polls i reubicar-los a altres nius o centres de fauna, com el de Vallcalent, garantint la conservació d'aquestes aus protegides.

Comentaris