La festa del Pou Bo consolida la tradició popular a Torregrossa

Els Amics del Pou Bo han fet possible incorporar a la festa popular de Torregrossa una llegenda recuperada de la memòria oral dels vilatans i vilatanes, del municipi del Pla d'Urgell

Nomenament del Pouer i la Pouera de 2016 en la festa de Torregrossa
photo_camera Nomenament del Pouer i la Pouera de 2016 en la festa de Torregrossa

Fa molts i molts anys, quan les graneres encara es feien amb les mans, hi havia a Torregrossa un pouer tan pobre i amb tanta canalla que les jornades de treball no li arribaven per poder-los-hi donar menjar.... Així comença la llegenda del Pou Bou, que recupera els costums de la pagesia del final del segle XIX.

Els Descordats animen la Festa del Pou Bo de TorregrossaAmb aquest fil conductor, els Amics del Pou Bo i l'Ajuntament de Torregrossa han consolidat una festa popular, que ja forma part del calendari festiu obligatori de la demarcació de Lleida i de Catalunya. Un cap de setmana en el que el municipi del Pla d'Urgell ha implicat a veïns i entitats en una celebració, que al marge de divulgar la història i tradicions, també vol ser una manera de donar a conèixer el dinamisme comercial i cultural del poble.

Amb l'argument de la festa el programa inclou tradicionalment una component gastronòmica impulsada pel Forn Pa Ronyó, que des de les primeres edicions va popularitzar les gotes del Pou Bo i que aquest any va presentar El Pouet, un brioix que s'elabora amb la massa mare a la qual, s'hi afegeixen ingredients com ara la mantega, diverses essències naturals i també, xips de xocolata.

Els joves actors que participen en la Festa del Pou BoDesprés dels preàmbuls de la presentació la festa es trasllada als carrers de la vila que es van transformar en aparador d'artesania, gastronomia i comerç local, combinat amb activitats culturals i de lleure que clouen amb el sopar popular i la cercavila nocturna il·luminada amb torxes, acompanyada pels grallers Els Descordats, i l'espectacle de Foc a càrrec dels Saltimbanquis de Bellvís.

I per finalitzar la celebració en Roc i la Vicenta, tornen a prendre protagonisme en la cercavila que recorre el municipi fins al Pou Bo on es representa la llegenda, de la mà del grup Tour-Mix Teatre. Un espectacle que la companyia intenta que en cada edició sigui diferent per tal de sorprendre el públic assistent.

Comentaris