Fondarella se situa al centre de la recerca en les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell

La trobada organitzada pel Centre de Recerques Mascançà va presentar 13 ponències i va reunir un centenar de persones a la sala del consistori local

Jornades d'Estudis 2023_3
photo_camera Totes les ponències presentades aquest dissabte quedaran recollides en el quinzè volum de la revista Mascançà - Foto:

Les XIV Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell va atreure aquest dissabte 14 d’octubre un centenar de persones a la sala de l’ajuntament de Fondarella. L’acte, organitzat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà va comptar amb una vintena d’investigadors que van presentar les seves ponències de diferents àmbits d’estudi.

La jornada va començar amb la benvinguda institucional a càrrec del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau; l’alcalde de Fondarella, Xavier Acosta i el president de Mascançà, Jaume Suau.

La ponència inaugural va anar a càrrec de Joan Yeguas, historiador de l’art, qui va desmuntar Falsos mites al Pla d’Urgell com la història prèvia al Canal d’Urgell, la denominació del “clot del dimoni” o el topònim de Castellnou de Seana, entre altres

La primera taula d’història va estar conduïda per Joan Yeguas i va comptar amb les presentacions de Ramon Miró sobre el culte al Santcrist de Bormio, la venda d’un censal de Miralcamp el 1583 a càrrec de Marta Planas, el ducat d’Almenara Alta i el Palau de Margalef per part de Felip Gallart i Vicent Lladonosa i, finalment, Esteve Mestre va explicar el desenvolupament dels Canals d’Urgell durant la Guerra Civil. La segona taula d’història, moderada per Jordi Bonilla, va comptar amb la presentació de Joan A. Gómez a partir d’un estudi realitzat pel periodista i Teresa Grañó sobre les famílies de Fondarella al llarg dels segles.

Després de la pausa-cafè va tenir lloc la taula d’arqueologia, moderada per Joan Yeguas, amb un gran nombre de ponents que van parlar al voltant de l’Edat del Bronze Ple i l’Edat del Ferro al Pla d’Urgell, la tenalla de Vallverd descoberta recentment i les darreres actuacions a l’església de Santa Maria de Linyola. Acte seguit, es va donar pas a la taula de geologia i botànica que va comptar amb la presentació d’Antoni Mayoral sobre cervell de gat a la Serra, conduïda per Josep Camps.

La darrera taula va estar dedicada a la pedagogia, l’associacionisme i l’antropologia, la qual va estar moderada per Jaume Suau. Tal com porta fent any rere any, Ton Solé va presentar una comunicació dedicada als mestres i escoles del municipi on s'han celebrat les jornades, enguany Fondarella. Va agafar el relleu Marta Rallo amb una investigació sobre la biblioteca Glòria Tudela de Vilanova de Bellpuig i, la mateixa Rallo juntament amb Jordi Cebolla, van exposar el seu treball en l’inventari festiu del Pla d’Urgell. Va cloure la matinal la presentació de Pere Solà sobre la Societat Recreativa l’Amistat de Mollerussa.

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà celebra la consolidació d’aquesta trobada dins del calendari científic català i la gran quantitat d’investigadors que hi ha passat en el decurs d’aquestes catorze edicions. Totes les ponències presentades aquest dissabte a Fondarella quedaran recollides en el quinzè volum de la revista Mascançà que veurà la llum el 2024.

Comentaris