Fondarella recorda a les noves generacions com era la vida als pobles sense tecnologia

El vincle entre l'Ajuntament i l'associacionisme del municipi fa possible desplegar novament les Jornades Culturals, amb més de vint-i-cinc activitats

Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, imatge d'arxiu ©JosepAPérez
photo_camera Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, imatge d'arxiu ©JosepAPérez

El cabassaire, el picapedrer, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, la tintorera, el gravador artístic, l’espardenyer… Tots aquests són oficis que durant molts anys —i fins no fa tant— haurien format part de la quotidianitat dels nostres pobles, i que aquest diumenge 29 de maig podrem conèixer a la Mostra d'Oficis i Artesania de Fondarella. 

Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, preparan les orelletes ©JosepAPérez
Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, preparan les orelletes ©JosepAPérez

Es tracta de figures essencials en el dia a dia d’unes èpoques que nosaltres  potser ja no hem viscut, però que cada dia ens quedarien més lluny si no fos per excepcions com la que representa aquesta mostra, que aquest any arriba a la seva XV edició.

Cal destacar que es tracta d’una de les moltes activitats que el municipi del Pla d’Urgell ha programat en el marc de les Jornades Culturals, que es prolongaran fins al 15 de juliol.

Fondarella retrocedirà en el temps per transformar els carrers del nucli antic en escenari dels vells oficis amb les caracteritzacions i estris d’època. Així, una trentena d’escenes diferents es combinaran amb parades de venda directa de productes de proximitat.

Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, empacadora alfals ©JosepAPérez
Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, empacadora d'alfals ©JosepAPérez

La festa també constata la cohesió entre veïns i veïnes de Fondarella, que durant l’any aprofiten qualsevol oportunitat per reunir-se al voltant de l’elaboració de la ratafia, els sabons artesanals, la llonganissa de tupina o les orelletes, uns productes que oferiran al públic que visiti la mostra el diumenge.

Paral·lelament a la mostra expositiva, les entitats del municipi organitzen altres activitats atraients, com la d'elaboració de paques d’alfals amb una premsa manual o les tradicionals caliquenyes de Fondarella, tota una llegenda de la història del tabac al Pla d’Urgell.

Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, elaboració de les caliquenyes ©JosepAPérez
Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, elaboració de les caliquenyes ©JosepAPérez

Com és d'esperar, es tracta d’una convocatòria ideal per al públic familiar, amb una perfecta combinació de pedagogia, lleure, cultura i gastronomia. Per aquest motiu, al llarg de la jornada, la quitxalla podrà experimentar la sensació de donar forma a l’argila en el taller de terrissa, o de treballar la fusta amb eines manuals, i podran endur-se, a més, els seus records elaborant penjolls i altres complements.

Comentaris