L'Ajuntament de Golmés afirma que s’ha reduït força la població de conills

El grup RdG -AM acusa l’equip de govern de no prendre mesures al respecte, per la qual cosa ha organitzat la xerrada Els danys cinegètics a Golmés, I ara que? Com actuar? Aportem solucions!!, dijous 17 de febrer al Centre Cívic 
Peus de fruiters rosegats pels conills @XavierLlombart
photo_camera Peus de fruiters rosegats pels conills @XavierLlombart

La plaga de conills al terme de Golmés ha sigut motiu de discussió entre el grup Republicans de Golmés (RdG-AM) i l’equip de Golmés. L’alcalde, Jordi Calvís assegura que la població  de conills s’ha reduït considerablement en el darrer any.

L’alcalde de Golmés explica que l’associació de caçadors fa batudes diàriament, i els caps de setmana s’incrementa la participació, una activitat en la qual el consistori hi col·labora finançant la despesa de cartutxos. Calvis també afegeix que els pagesos participen en iniciatives per evitar que els conills afectin les finques, deixant les restes d’esporga a les finques. Calvís afegeix que enguany la sequera està afectant els conreus de cereals i farratges, que no creixen prou i això facilita que els conills facin malbé les finques.

Una finca de cereals afectada per la plaga de conills @XavierLlombart
Una finca de cereals afectada per la plaga de conills @XavierLlombart

Al contrari, alguns pagesos s’han dirigit als regidors republicans, en considerar que el consistori no pren prou mesures per erradicar la plaga al terme.
Per aquest motiu el grup (RdG-AM) ha dut a terme contactes i accions per tal de poder donar resposta als pagesos afectats.

El regidor republicà, Xavier Llombart ha afirmat que, l'associació de caçadors de Golmés compta amb unes disset llicències de caça, però tan sols en són efectives tres, una quantitat insuficient per poder dur a terme batudes eficients. Per altra banda, Llombart assegura que el consistori no vol demanar la presència de caçadors d'altres poblacions, com amb fet en altres vedats de la demarcació.

Xerrada al Centre Civic de Golmés
Xerrada al Centre Civic de Golmés

Per aquest motiu RdG-AM ha organitzat aquest dijous la xerrada Els danys cinegètics a Golmés, I ara que? Com actuar? Aportem solucions!!, al Centre Cívic, a dos quarts de vuit del vespre, a la que hi han convidat a Jordi Ginestà, president de l'associació de pagesos que gestiona el vedat de Castellserà, municipi que ha implantat solucions al voltant de la gestió de la caça. Els republicans consideren que els conills estan afectant considerablement als correus d'arbres i cereals del terme i el consistori no pren mesures.

Per la seva banda l'alcalde Jordi Calvís assegura que els republicans no diuen la veritat o no coneixen la normativa, ja que el consistori treballa amb els pagesos, i ha convidat a caçadors del Poal i Castellnou a fer batudes. Per altra banda, els caçadors forans no poden caçar al terme sense la companyia d'un de local.

Calvís, constata que els danys cinegètics al terme són considerables, però és una plaga que afecta a tot el territori lleidatà, i a la resta del país, i cada municipi i vedat intenta resoldre el problema de la millor manera possible. Per aquest motiu Calvís destaca que seria important que el govern espanyol autoritzes l'ús d'un biocida per reduir la població de conills, ara per ara prohibida en finques de conreu.

Es tracta d'una iniciativa que podria controlar la plaga sense afectar la cadena tròpica i deixant els conills amb el nombre necessari per gaudir de la caça i de l’equilibri corresponent

Els sindicats agraris

El cap de la sectorial de Fauna de JARC, Lluís Viladrich, reconeix l'esforç de les societats de caçadors i de l'administració per les accions que han engegat per frenar l'excés de conills, senglars, tórtores o cabirols, però creu que no n'hi ha prou. Viladrich ha assegurat que les finques agràries de tota mena cada dia se sotmeten a més pressió i demana que es faci tot el possible per evitar-ho.

Peus de fruiters rosegats pels conills @XavierLlombart
Peus de fruiters rosegats pels conills @XavierLlombart

Alguns camps de cereals s’han hagut de plantar dos cops aquest any, així i tot, ja han perdut la collita, a causa dels conills. En alguns casos, com en plantacions de blat i ordi els danys han arribat al 100%. Davant aquesta situació desesperada per als agricultors, el biocida és una bona solució per posar fi a la superpoblació d’aquesta espècie. Així ho demostra l’experiència, ja que aquest producte s’està utilitzant amb aquest mateix fi en infraestructures públiques.

Part de l’opinió pública no és conscient del perill i els danys que causen les poblacions descontrolades d’espècies salvatges però segur que poden imaginar-se com caldria actuar si tinguessin una plaga de ratolins o paneroles a casa seva

La solució del biocides

Caus de conills als marges de les finques @XavierLlombart
Caus de conills als marges de les finques @XavierLlombart

Els biocides són substàncies o mescles que estan compostes per, o generen, una o més substàncies actives (inclosos els microorganismes) l'objectiu dels quals és destruir, contrarestar, neutralitzar, impedir l'acció o exercir un control per qualsevol mitjà que no sigui una mera acció física o mecànica. Els biocides incideixen sobre les reaccions bioquímiques que sostenen la vida en l'organisme destruint-les al complet i, per tant, eliminant els organismes nocius.

Comentaris