L'Ajuntament de Mollerussa documenta el pou de la plaça Manuel Bertrand al voltant del 1700

Pla curt on es pot veure la làpida funerària del 1815 que s'ha trobat durant les obres a la plaça de Manuel Bertrand de Mollerussa, el 22 de juny de 2018. (Vertical)
photo_camera Làpida funerària del 1815 que s'ha trobat durant les obres a la plaça de Manuel Bertrand de Mollerussa

Segons les dades consultades per l'Ajuntament de Mollerussa el pou que es va descobrir aquest dijous, en les obres de la plaça Manuel Bertrand, podria datar del 1700, donat que en el punt on s'ha localitzat la troballa en el segle XVIII s'anomenava plaça del Pou.

Segons va avançar Territoris.cat El consistori ja havia previst una partida per si sortia alguna resta i calia investigar-la i catalogar-la. Ara s'ha avisat al Departament de Cultura, que enviarà tècnics i estudiaran aquest pou, que una vegada recuperat del tot es vol senyalitzar i fer visible amb algun tipus d'il·luminació de manera que quedi integrat amb la reforma de la plaça.

Imatge del lloc en el que s'ha descobert el pou a MollerussaL'alcalde Marc Solsona ha explicat que s'aprofita la inversió per ''modernitzar la ciutat i al mateix temps la seva història''. En aquest sentit, ha remarcat que encara que no ho sembli, la capital del Pla d'Urgell té la seva carta de població datada l'any 1102 per la qual cosa ''té més història de la que pot semblar''. Si bé no va començar a créixer com a municipi fins fa 160 anys, amb la construcció del Canal d'Urgell, el seu desenvolupament modern va tenir lloc al voltant dels anys 80 del segle passat.

Això no obstant, el fet que el camí real hagi passat per Mollerussa, això la va convertir en un lloc de parada i fonda. Segons Solsona, aquestes troballes ''serveixen per recordar que no som un invent de fa dos dies sinó que tenim història de veritat''. L'alcalde ha apuntat que la troballa encaixaria cronològicament amb una de les èpoques més fosques de Mollerussa, que va ser quan hi va haver la pesta que va acabar amb bona part de la població del municipi.

L'Ajuntament ha facilitat aquest divendres les imatges de la làpida funerària del 1815 que també es va trobar en les obres de la plaça Manuel Bertrand. Respecte a aquesta troballa, Marc Solsona ha explicat que el fet de trobar-se en aquest lloc, no vol dir que fos el seu origen, ja que la pedra estava tapant una claveguera. Així i tot també s'ha encarregat el seu estudi, i el consistori estudiarà en quin lloc i de quina forma s'exposarà al públic.

Comentaris