Linyola descobreix la rellevància de l'arxiver fill del municipi Enric Arderiu i Valls

Enric Arderiu i Valls va ser fundador del Liceu Escolar de Lleida, va refundar el Centre Excursionista de Lleida, i va exercir com a mentor del president Francesc Macià

Àlex Mases i Jordi Soldevila presenten la biografia d'Enric Arderiu i Valls 3
photo_camera Àlex Mases i Jordi Soldevila, i Eva Llauet presenten la biografia d'Enric Arderiu i Valls @Territoriscat

La figura de l'arxiver, i llicenciat en filosofa i lletres, Enric Arderiu i Valls, natural de Linyola, va ser força notòria a Catalunya, però així i tot desconeguda avui dia, degut en part, a la mort prematura als 52 anys, i l'estreta relació amb el president Macià, que el va convertir en personatge a oblidar, per part de la dictadura franquista.

La Biografia del personatge s'ha recollit en el llibre Enric Arderiu i Valls. L'exemple d'intel·lectual noucentista a les terres de Ponent, editat per Jordi Soldevila, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Linyola, i l'IEI de la Diputació de Lleida.

Segons va explicar l'alcalde de Linyola, Àlex Mases, la voluntat del consistori era poder celebrar un seguit d'actes amb motiu del centenari de la mort d'Enric Arderiu i Valls l'any passat, però l'estat d'alarma o va impedir. Per aquest motiu enguany està previst recuperar-ho, començat amb la presentació de la biografia del linyolenc il·lustre.

Biografia d'Enric Arderiu i Valls, i el llibre de rceptes amb camamilla

La biografia ha estat confeccionada amb les aportacions de Jordi Soldevila, que en fa la introducció, els autors de la comarca Esteve Mestre, i Ton Solé, així com Josep Varela, Josep Borrell, M. Jesús Llavero, Dolors Pifarré, Fermí Rubiralta, Albert Royo, Quintí Casals, i Francesc Xavier Bertran.

L'editor de la Biografia, Jordi Soldevila explica que Arderiu va tenir un fort lligam amb Macià, convertint-se en el seu mentor. Però la seva rellevància també la va tenir com a impulsor del sindicalisme agrari, al costat de personatges com Ignasi Girona.

També es coneix a Enric Arderiu per la seva tasca de defensa de la llengua catalana, dirigint el diari La Renaixensa, fundador de l'escola renovadora Liceu Escolar de Lleida, i va influenciar a Frederic Godàs en el seu projecte docent. En l'àmbit lleidatà també va refundar el Centre Excursionista de Lleida, una de les entitats més antiga de Catalunya. Arderiu se'l considera una de les persones que més va contribuir a la preservació de l'antic Hospital de Santa Maria, i actual seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. De la publicació se n'han editat 400 exemplars que ja es poden trobar a la llibreria de la UdL.

L'Ajuntament de Linyola té previst dur a terme al mes de maig la presentació de la publicació a Linyola, així com un itinerari per la casa pairal del personatge, que es completarà amb una exposició al Local del Sindicat, amb detalls de la seva biografia.

Linyola aprofita la diada de Sant Jordi per fer també la presentació d'un llibre de receptes amb camamilla escrit per Glòria Coll, Eva Macià i Susanna Mases, que va sorgir de la Fira de la camamilla que se celebrava al municipi del Pla d'Urgell. Aquesta publicació es podrà trobar en els establiments comercials del municipi
 

Comentaris